Totul despre indemnizaţia de creştere a copilului

Ultima actualizare:

    Click! îţi prezintă noile norme de aplicare a legii care îi priveşte pe proaspeţii părinţi
Click! îţi prezintă noile norme de aplicare a legii care îi priveşte pe proaspeţii părinţi

Veşti bune atât pentru cei care-şi doresc copii, dar şi pentru cei care-i au.

Indemnizaţia pentru creşterea bebeluşului va fi calculată de la 1 iulie la 85% din veniturile părintelui, indiferent de suma câştigată de acesta, timp de doi ani. De noua prevedere vor beneficia şi părinţii care sunt deja în plată. 

Normele sunt în dezbatere publică

Plafonul de 3.400 de lei a fost eliminat, iar de concediul de doi ani pot beneficia şi mama, şi tatăl. Legea care prevede acest lucru a fost votată pe 30 martie în Camera Deputaţilor. Cu 263 de voturi pentru, politicienii au spus “da” pentru ca părinţii să poată sta doi ani acasă cu o indemnizaţie de 85% din veniturile nete realizate în ultimele 12 luni, indiferent care sunt ele. În acest moment, normele metodologice ale ordonanţei de urgenţă  se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii. Prevederile actului normativ se vor aplica pe 1 iulie. 

Calculul indemnizaţiei la un salariu de 8.000 de lei

La un salariu de 8.000 de lei, de pildă, părintele va primi o indemnizaţie de 6.800 de lei. Măsura ar putea încuraja natalitatea în rândul femeilor de carieră, foarte bine plătite, care au tot amânat momentul să devină mame tocmai din cauza banilor puţini pe care-i primeau. 

Ajutorul minim creşte. Tot potrivit noului proiect, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 la 1.000 de lei. Cine va decide să se întoarcă la muncă înainte de cei  doi ani va primi un stimulent de inserţie de 500 de lei lunar, peste salariu.

Solicitarea, la Agenţia de Plăţi

Noua lege se aplică şi în cazul celor care se află acum în concediu pentru creşterea copilului şi au ales, iniţial, să stea acasă un an, dar şi pentru cei care sunt în concediu fără plată până când copiii lor împlinesc doi ani. Totul este să facă o cerere la Agenţia pentru Plăţi. ”În situaţia persoanelor care la data intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016 au stabilit dreptul la stimulentul de inserţie potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 cu modificările şi completările ulterioare până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, respectiv patru ani în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu, dacă nu se înregistrează o cerere de reluare a concediului de creştere a copilului până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani”, se arată în normele metodologice. 

3% din părinţi au salarii mari

Potrivit Ministerului Muncii, în 2015 numărul mediu de beneficiari lunari a fost de 138.537 de persoane. Dintre acestea însă, doar 4.431 au beneficiat de suma maximă. Asta înseamnă că din totalul părinţilor aflaţi în concediul de creştere a copilului,  puţin peste 3% ar urma să primească sume mai mari de 3.400 de lei. În prezent, părinţii primesc maximum 3.400 de lei pe lună în primul an şi 1.200 de lei pe lună, pentru al doilea an. Astfel că şase din zece românce se întorc la muncă înainte ca pruncul lor să împlinească un an, arată un studiu recent.

Alte prevederi

  • Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere;
  • Prelungirea din oficiu a acordării stimulentului pentru copiii ai căror părinţi s-au întors la serviciu înainte de doi ani; 
  • Femeile care au născut deja, dar nu primesc indemnizaţie pentru că nu au obţinut venituri impozabile timp de 12 luni înainte de a aduce pe lume copilul îşi vor putea depune dosarul. Legea spune acum că îndeplinesc condiţiile dacă au obţinut venituri impozabile timp de 12 luni din ultimii doi ani înainte de naşterea copilului; 
  • La solicitarea indemnizaţiei va fi suficientă depunerea în copie a documentelor şi confruntarea acestora cu originalul, fără a mai fi nevoie de legalizarea lor; 
  • În cazul copiilor născuţi în străinătate, certificatul/extrasul de naştere va fi solicitat în traducere autorizată, nu şi legalizat, ca până acum.
  • Părinţii pot realiza în perioada concediului de creştere a copilului venituri din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente, din agricultură, silvicultură şi piscicultură supuse impozitului pe venit, în limita a 3.000 lei/an calendaristic; 
  • Mamele care frecventează cursurile preuniversitare, universitare, postuniversitare de masterat şi de doctorat beneficiază de indemnizaţie indiferent dacă întrerup sau nu cursurile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net