Totul despre mega-furtunile Ciara și Sabine, care au paralizat Europa. Când ne lovesc și pe noi?
Europa de Vest este măturată zilele acestea de două mega-furtuni, Ciara și Sabine, care au lovit cu o forță devastatoare. La rafală vântul a ajuns și până la 145 km la oră, iar ploile torențiale au provocat inundații cum de mult nu s-au mai produs pe continent.
Totul despre mega-furtunile Ciara și Sabine. Europa, măturată de ploi și vânt
Jumătatea de vest a Europei se confruntă cu două furtuni puternice: Ciara s-a dezlănțuit arhipelagul britanic, iar Sabine, care va influența și vremea în România în următoarele zile, a lovit Germania, Franța, Belgia și Olanada.
Furtuna Ciara mătură Anglia
Furtuna Ciara a adus în Irlanda și Marea Britanie ploi torențiale și vânt puternic, care a bătut în rafale și cu până la 145 de kilometri la oră. Valurile uriașe au măturat țărmurile și au inundat aproape toate zonele de coastă. Mai multe râuri au ieșit din matcă și au provocat inudații severe, au distrus terenuri și proprietăți. Sute de curse aeriene au fost anulate, traficul aerian este închis, la fel porturile și traficul feroviar. Țara este paralizată, iar ce e mai rău încă nu a trecut: meteorologii anunță în zonă, pentru perioada următoare, temperaturi din ce în ce mai scăzute și ninsori abundente.
Vântul, care a bătut la rafală și cu 145 de kilometri la oră, a distrus totul în calea lui. Copacii au fost culcați la pământ, mai multe mașini și tiruri s-au răsturnat pe șosele ca niște jucării, deși cântăresc câteva tone, zidurile caselor s-au prăbușit, iar telefoanele de urgență au sunt non-stop.
Locuitorii din nordul Angliei, care s-au mai confruntat cu inundații în ultimii ani, au trăit din nou același coșmar. Este vorba despre cei care trăiesc în comitatul Cumbria, situat în nord-vest, în comitatul Greater Manchester și o parte din West Yorkshire. Sirenele au dat alarma încă de duminică dimineața în piețele orașelor Todmordern și Hebden Bridge din Calder Valley.
Până duminică seara au fost înregistrate peste 220 de alerte de inundații pe întreg teritorul Angliei, cele mai multe fiind pentru zona de nord și sud vest.
Sabine spulberă totul în cale în Germania, Belgia și Franța
Și continentul este devastat de aceeași furtună. Aici, Ciara este cunoscută sub denumirea de Sabine, care a lovit năprasnic Germania, Franța, Belgia și Olanda.
Sabine închide porțile Germaniei
În Germania, regiuni întregi au fost sub cod portocaliu, roșu și violet de vreme rea, unele dintre orașele cele mai afectate fiind Hamburg și Bonn, Dortmund. Locuitorii au fost sfătuiți să nu-și părăsească locuințele doarece vântul puternic le-ar putea pune în pericol viețile. Și aici au fost doborâți la pământ copaci, au fost luate pe sus acoperișuri și au fost distruse locuințe. Inundațiile au făcut ravagii pe zone extinse, iar în anumite regiuni au fost închise școlile. Zborurile aeriene au fost anulate, traficul feroviar restricționat, iar meciurile de fotbal care urmau să se joace în aceste zile sunt amânate. Sabine a lovit coasta de nord a Germaniei tot duminică dimineață, iar până la sfârștul zilei a ajuns în regiunea North Rhine Westphalia, situată în vestul țării. În cursul zilei de luni, 10 februarie, furtuna a avansat și a creat mari probleme în zona de sud vest și centru.
Meteorologii au anunțat că furtuna se situează pe o scară de la 1 la 12, la nivelul 11, asta însemnând că viteza vântului va atinge 105 km pe oră. La o viteză de 117 km pe oră furtuna ar atinge nivelul 12. Când va ajunge partea de est a țării, Sabine se va dezlănțui cu o vitezăde peste 85 de km la oră, un motiv suficient pentru ca autoritățile să închidă aeroporturile și să anuleze cursele aeriene.
Sabine ajunge în România?
Meteorologi au anunțat că, în următoarele zile, vremea din România va fi și ea afectată ceea ce se întâmplă pe continent. Cumva, țara noastră se plasează la marginea furtunii Sabine, iar influențele se vor simți mai ales în zona intracarpatică. Meteorologii au emis deja un cod portocaliu de viscol, de luni după-amiază, până marți seara. Avertizarea va intra în vigoare începând cu ora 18.00 și va fi în vigoare până marți, ora 20.00. Sunt vizate zonele înalte de munte din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj și Bihor. Aici, vântul va sufla cu putere, rafalele vor ajunge la 90-120 km pe oră, va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă sub 50 de metri.
Tot până marți va fi în vigoare și un cod galben de viscol pentru Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș. Aici, vântul va prezenta intensificări, cu viteze între 65-75 km pe oră, iar în zonele foarte înalte rafalele vor depăși 90 km la oră.
În masivele montane din nordul țării va ninge, iar în restul zonelor de munte vor fi precipitații mixte care vor favoriza apariția poleiului.
Mega-furtunile Ciara și Sabine vor fi urmate de temperaturi scăzute și ninsori, iar meteorologii anunță depunerea unui strat consistent de zăpadă. Se pare că Europa va trece printr-un nou episod de vreme rea, iar riscul să rămâna înzăpezită și paralizată sub nămeți este destul de mare.
Citește și:
Antarctica a înregistrat cea mai ridicată temperatură: 18,3 grade Celsius