Totul despre Postul Crăciunului
Ieri am intrat în Postul Crăciunului şi timp de şase săptămâni mulţi dintre noi ne vom abţine de la carne, ouă, brânzeturi şi lactate. Spre deosebire de Postul Paştelui, cel care îi pregăteşte pe credincioşi pentru Crăciun este mai îngăduitor. În fiecare weekend, dar nu numai, enoriaşii vor avea dezlegare la peşte.
Durează 40 de zile
Postul Crăciunului este al doilea ca importanţă, după cel al Paştelui. Aşa cum a hotărât Sinodul local din Constantinopol, în anul 1166, postul durează 40 de zile, din 15 noiembrie până la 24 decembrie. Se spune că, în această perioadă, creştinii ortodocşi care postesc se curăţă atât trupeşte, cât şi sufleteşte, Postul Crăciunului fiind un post al bucuriei, în aşteptarea naşterii Domnului Isus Hristos.
De ce postesc creştinii?
Pe parcursul postului, creştinii ţin seama de anumite criterii. În timp ce unii postesc din respect pentru vechile tradiţii, alţii urmează Postul fiind convinşi că vor fi mai sănătoşi. Mulţi postitori practică acest exerciţiu de purificare sufletească şi trupească, fără abateri de la ritualul corect, din evlavie pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Hristos.
Cine nu trebuie să postească
Specialiştii în nutriţie susţin că nu este bine să postească lăuzele, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice, persoanele subnutrite şi convalescenţii.
Postul sufletesc şi trupesc
Sfinţii Părinţi spun că pentru a împlini un post desăvârşit, postitorul trebuie să respecte Postul spiritual (sufletesc) împreună cu Postul trupesc (de hrană). Pentru a împlini Postul Spiritual, credincioşii trebuie să respecte anumite ritualuri religioase: să se roage pentru liniştea sufletească a întregii familii, a rudelor şi prietenilor care trăiesc momente de cumpănă. Rugăciunile din timpul Postului se referă şi la iertarea greşelilor făcute cu voie şi fără devoie. De asemenea, credincioşii trebuie să se roage pentru îmblânzirea duşmanilor ştiuţi şi neştiuţi, să participe la slujbele rânduite în timpul Postului, să se sfătuiască cu duhovnicul lor şi să se lepede de mânie, de minciuni sau de jurământul mincinos. Pentru respectarea Postului trupesc, Biserica a rânduit ca în zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse între 21 noiembrie şi 20 decembrie să fie dezlegare la peşte. Timp de 40 de zile, Biserica recomandă postitorilor să respecte anumite restricţii alimentare, să nu consume carne, peşte, lactate, ouă, derivatele acestora şi, nu în ultimul rând, alcool.
În Ajun e zi de Post aspru
Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, în 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, postitorii trebuie să respecte un post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se mănâncă doar la răsăritul Luceafărului de seară, care ne duce cu gândul la Steaua magilor, care a vestit Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Când se consumă bucate fără ulei şi nu se bea vin
În Post, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin. Când se sărbătoreşte vreun sfânt mare, menţionat în calendar cu cruce roşie, în ziua respectivă (fie că este miercuri sau vineri) atunci se consumă, totuşi bucate cu ulei şi se bea vin.
Îţi dăm o reţetă de post: Plăcintă cu ciuperci
Pentru aluat: 15 linguri apă minerală, 15 linguri ulei, sare, 1 praf de copt, făină cât cuprinde; Pentru umplutură: 500 g ciuperci, 1 vânătă, 1 legătură pătrunjel, 4 căţei usturoi, 1 ceapă, sare, piper, ulei; Preparare: Frămânţi un aluat până când se dezlipeşte de pe vas şi îl dai la frigider. Pentru umplutură, speli vânăta, o tai cuburi şi o dai cu sare. Speli ciupercile, le toci, ceapa o tai julien şi zdrobeşti usturoiul. Căleşti în ulei ceapa, adaugi ciupercile şi ţii să scadă puţin apa lăsată. Adaugi vinetele, usturoiul, sarea şi piperul. Laşi să se combine aromele şi să nu mai aibă apă amestecul. Opreşti focul. Întinzi foaia şi o pui într-o tavă rotundă. Torni amestecul şi presari pătrunjelul. Aranjezi marginile foii de plăcintă şi dai la cuptorul încins, până se rumeneşte frumos. Poftă bună!
Zilele cu dezlegare la peşte
- Sâmbătă, 21 noiembrie, este prima zi din Post când se dă dezlegare la peşte la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului.
- duminică, 22 noiembrie: Sfântul Apostol Filimon;
- luni, 23 noiembrie: Sfântul Cuv. Antonie;
- sâmbătă, 28 noiembrie: Sf. M. Mc. Jacob Persul;
- duminică, 29 noiembrie: Sf. Mc. Paramon şi Filumen;
- luni, 30 noiembrie: Sfântul Andrei;
- joi, 3 decembrie: Sfântul Cuv. Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani
- sâmbătă, 5 decembrie: Sf. Cuv. Sava;
- duminică, 6 decembrie: Sfântul Nicolae;
- luni, 7 decembrie: Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş;
- sâmbătă, 12 decembrie: Sfântul Ierarh Spiridon, Sf. Alexandru, ep. Ierusalim;
- duminică, 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei;
- sâmbătă, 19 decembrie: sâmbăta dinaintea Naşterii Domnului;
- duminică, 20 decembrie: Înainteprăznuirea Naşterii Domnului.