Totul despre Programul «Prima Casă» în 2017

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Regulile prin care se poate cumpăra “Prima Casă” au fost modificate, luni, în şedinţă de Guvern. Ca urmare, sunt avantajaţi cei care cumpără sau construiesc o locuinţă nouă sau consolidată în ultimii 5 ani. Click! îţi spune tot ce trebuie să ştii.

Normele metodologice pentru Programul ”Prima Casă” 2017 au fost modificate prin hotărâre de Guvern, luni, 27 februarie. Astfel, locuinţele supuse consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cinci ani înainte de contractarea creditelor sunt asimilate locuinţelor noi.

O modificare importantă e articolul prin care sunt definite tipurile de locuinţe. Acestea sunt:

  • Locuinţe noi, inclusiv ANL, care au fost recepţionate în ultimii 5 ani;
  • Locuinţele consolidate (cu documente) pentru reducerea riscului seismic, în ultimii 5 ani;
  • Locuinţe viitoare, care urmează să fie construite, inclusiv cele ANL;
  • Locuinţele viitoare ce urmează să se construiască prin asociaţii fără personalitate juridică, iar cel puţin unul dintre asociaţi deţine terenul.
  • Locuinţele noi, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii şi locuinţele consolidate în vederea reducerii riscului seismic, în ultimii 5 ani, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile de mai sus. 

Procentul de garantare a creditelor e de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. În cazul creditelor pentru locuinţele recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii sau cele consolidate în vederea reducerii riscului seismic, în ultimii 5 ani, procentul garantat de stat este de maximum 40% din valoarea finanţării. 

2,67 miliarde lei, garanţii în 2017

Programul are alocat un plafon de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat, restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferenţa rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016. De asemenea, au fost luate măsuri de debirocratizare a acordării creditelor. ”Fondul Naţional de Garantare preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare prevăzute de lege în cazul rambursării integrale anticipate sau la termen a finanţărilor garantate, precum şi în cazul respingerii cererilor de plată având impact strict asupra activităţii de monitorizare a garanţiilor emise în cadrul programului”, precizează Guvernul. 

Programul “Prima Casă” a fost introdus în 2009, când piaţa imobiliară era blocată din cauza crizei financiare. Garanţiile se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat. De la începutul anului 2016, până la finalul lunii noiembrie, au fost acordate prin acest program 32.747 garanţii, în valoare totală de 3,1 miliarde lei, ceea ce înseamnă credite de 6,2 miliarde lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net