Cât poate să coste un pulover făcut din „lâna de aur”. Este făcută din blana unui animal care trăiește într-un singur loc din lume

În nordul înghețat al planetei, ascuns de tumultul civilizației, trăiește un animal care poartă pe el una dintre cele mai rare și scumpe resurse textile din lume.

Qiviut, lâna de bou moscat FOTO wikipedia
Qiviut, lâna de bou moscat FOTO wikipedia

Vorbim despre boul moscat, o creatură emblematică a Arcticii, din a cărei blană se extrage un material extrem de prețios: qiviut, cunoscut și sub denumirea poetică de „lâna de aur din Arctica”, potrivit Adevarul

Deși mătasea sau cașmirul sunt considerate materiale nobile și exclusiviste, ele pălesc în fața rafinamentului și rarității qiviut-ului. Această fibră naturală deosebit de fină provine din stratul interior de puf al boului moscat – un mamifer masiv, dar adaptat perfect climatului extrem.

Qiviut înseamnă „puf” în limba inuiților din Alaska și este un material de o calitate greu de egalat. Cu un diametru de doar 18 micrometri, fibrele de qiviut sunt mai fine decât cașmirul, mai călduroase decât lâna de oaie și nu se strâng la spălare. Practic, hainele din qiviut își păstrează forma, fiind și extrem de ușoare și plăcute la atingere.

Un material nobil pentru cei foarte bogați

Un pulover tradițional de qiviut FOTO wikipedia
Un pulover tradițional de qiviut FOTO wikipedia

Prețul acestui lux natural este pe măsura rarității și calității sale. O eșarfă simplă din qiviut poate costa peste 300 de dolari. Un pulover clasic, din 100% qiviut, pornește de la 1.000 de dolari, în timp ce un cardigan fabricat în Alaska poate ajunge până la 1.600 de dolari.

Accesoriile nu sunt mai accesibile: o căciulă din qiviut costă în jur de 245 de dolari, iar o vestă bărbătească realizată dintr-un amestec de qiviut, lână de merinos și mătase poate depăși 4.400 de lei.

Cireașa de pe tort? O pătură din qiviut pentru o singură persoană poate costa peste 19.000 de lei.

Cum se obține „lâna de aur”

Spre deosebire de alte animale domestice, boul moscat nu este tuns. Qiviut se obține printr-o metodă delicată și laborioasă: pieptănarea manuală a blănii în perioada de năpârlire, primăvara.

Fermierii din Alaska, unde se regăsesc cele mai apreciate ferme de boi moscați, colectează puful cu un pieptene special, fără a deranja stratul protector de blană de deasupra.

Un singur bou moscat adult poate oferi până la 3,2 kilograme de qiviut pe sezon. Dacă însă materialul nu este recoltat în mod corespunzător – ci adunat din natură, după ce animalul se freacă de arbori sau este obținut prin vânătoare – calitatea acestuia este considerabil mai scăzută.

Boul moscat este o prezență discretă, dar impunătoare, în regiunile din jurul Cercului Arctic – de la Alaska până în nordul Canadei, Peninsulei Scandinave și Siberiei.

Trăiește în turme mici și este renumit nu doar pentru blana sa luxoasă, ci și pentru mirosul puternic, asemănător cu mosc-ul, care i-a dat și numele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 plante medicinale jpg jpeg
bani jpg
piran slovenia jpeg
656x440 peste cu glazura de mustar 403352 (1) jpg
migrena jpg
image png
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Cea mai bătrână persoană din lume, Ethel Caterham Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net