Tradiţii de Sfântul Ștefan, întâiul mucenic al creștinătății

Ultima actualizare:

    Sfântul Ștefan ocrotitorul oamenilor necăjițiSursa foto. Creștin ortodox
Sfântul Ștefan ocrotitorul oamenilor necăjițiSursa foto. Creștin ortodox

La 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, întâiul martir al creștinătății, ucis prin lovituri cu pietre ( lapidare) pentru că a refuzat să se lepede de credința în Hristos.

Așa cum menționează  Noul Testament, Sfântul Ștefan  a fost Arhidiacon iudeu din Ierusalim  și primul martir creştin, condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim în  anul 33.

Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon

În Noul Testament se menţionează că Ştefan a fost ales pentru calitatea de diacon chiar de Apostoli. De asemenea, Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, urmându-l pe Acesta pretutindeni, asistând la faptele Sale misionare.

Sfântul Ștefan a fost ”unul dintre cei şapte bărbaţi plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, aleşi de către Apostoli pentru a îndeplini funcția de diacon. În scurt timp, Apostolii i-au încredințat misiunea Sfântului Ștefan să-i îndrume pe ceilalți diaconi din vremea sa și a fost  numit Arhidiacon.  

Numele de Ștefan este de origine greacă și se traduce prin coroană.

Sfântul Ștefan a fost chemat în fața Sinedriului

La scurtă vreme după începerea misiunii sale de diacon,  fariseii și-au exprimat nemulțumirea pentru că Sfântul Ștefan predica public, cu mult curaj,  învățăturile lui Iisus. Din acest motiv, el a fost chemat în faţa Sinedriului . Acest tribunal funcționa atunci la vechii evrei  și era prezidat de Marele preot, care judeca „problemele” importante ale cetății, deliberând în chestiunile publice. Cu acest prilej,  Arhidiaconul  a fost acuzat de blasmefie contra lui Moise şi a lui Dumnezeu.

Arhidiaconul l-a înfruntat pe Caiafa

 Când a fost întrebat de Caiafa, cel care-l judecase și pe Iisus, cum răspunde acuzării care i se aduce, documentele religioase spun că Sfântul Ştefan  i-a răspuns printr-o lungă cuvântare acuzatoare adresată celor care doreau să-l omoare. ” Cum au fost părinţii voştri aşa sunteţi şi voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinţii voştri? Şi ei i-au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum. Voi care aţi primit Legea întru rânduieli de la îngeri şi n-aţi păzit-o!" ( opinie menționată în Faptele Apostolilor VII, 51-53)..

Argumentele arhidiaconului nu i-a convins pe judecători

Arhidiaconul Ștefan i-a înfruntat pe judecători alegând argumente solide din scripturi, care dovedeau că Legea se împlineşte prin Hristos, adică prin Mesia, cel prezis de profeţi. Argumentele arhidiaconul Ştefan nu i-a convins pe judecători că are dreptate.

După judecată, Ștefan a avut o viziune 

Alungat din cetate şi lovit cu pietre, Ştefan s-a prăbuşit sub povara bolovanilor aruncaţi cu duşmănie asupra lui. În pragul morţii, arhidiaconul a avut o viziune (teofanie) că cerurile s-au deschis, iar Hristos, Fiul Omului, şedea la dreapta lui Dumnezeu.

El s-a rugat lui Dumnezeu să-l primească în împărăţia sa

Strivit de pietre, Arhidiaconul Ştefan a îngenuncheat şi, cu braţele întinse sub formă de cruce, s-a rugat lui Dumnezeu să-l primească în împăraţia lui. La uciderea Sfântului Ștefan a participat Saul, convertit la creştinism Asemenea lui Iisus, în clipa morţii, Sfântul Ştefan s-a rugat pentru iertarea celor care-l vor ucide. În Noul Testament, dar şi în tradiţia creştină se menţionează că, printre cei care au participat la judeca lui Ştefan, asistând  şi la uciderea sa s-a numărat chiar Saul, cel care s-a convertit mai târziu la creştinism, devenind Sfântul Pavel. Prin moartea arhidiaconului Ştefan, primul mucenic care s-a jerfit pentru credinţa şi dragostea în Hristos, creştinii retrăiesc impresionanta dramă petrecută pe Golgota, unde a fost răstignit Iisus Hristos.

Trupul lui a zăcut neîngropat  o zi şi o noapte

După ce diaconul a murit zdrobit de pietre, trupul lui a zăcut neîngropat  o zi și noapte. Apoi, la îndemnul unui învățător al Legii evreiești, moaştele arhidiaconului  au fost duse, în taină,  departe de Ierusalim şi îngropate de un grup de bărbaţi evlavioşi.  

Patru secole mai târziu au fost descoperite moaştele sale

Patru  secole mai târziu, prin anul  417 d.Hr, persoane evlavioase din cetate au descoperit moaştele primului martir creştin, le-au aşezat într-o raclă cioplită din lemn de Persia, care a fost păstrată lângă Templu. Ulterior, sfintele sale moaşte au fost duse la Constantinopol de soţia unui senator. După moarte,  moaştele sale au făcut și alte minuni și au vindecat-o pe Eudoxia, soţia împăratului Teodosie, posedată de duhuri rele. În semn de evlavie şi de recunoştinţă, soţia senatorului a avut iniţiativa ca sfintele moaşte ale arhidiaconului Ştefan să fie duse la Roma în anul 425. De atunci, moaştele mucenicului se odihnesc în cripta Bisericii San Lorenzo din capitala Italiei, alături de osemintele arhidiaconului roman Laurentius. În Biserica de pe Valea Iosafat, închinată Sfântului Ştefan, se roagă pentru sănătate, împliniri şi pentru îndepărtarea duşmanilor, mii de creştini din lumea întreagă.

Numeroși creștini poartă numele Mucenicului

În ţara noastră, numeroşi creştini, bărbaţi şi femei, poartă cu bucurie numele de Ştefan şi Ştefana și se roagă, mereu, cu evlavie la icoana patronului lor spiritual.

Se oficiază slujbe de hram în biserici din Capitală

În Biserica Sfântul Ştefan-Călăraşi (Calea Călăraşi nr. 83) şi în Biserica Sfântul Ştefan-Cuibul cu Barză ( Strada Ştirbei vodă nr 95) se oficiază slujbe de hram la care participă sute de credincioși din Capitală și din zonele limitrofe.     

Tradiţii pentru ajutor la praznicul primului mucenic creștin

Icoana Sfântului Ștefan îi ajută pe cei condamnaţi pe nedrept

O veche tradiţie, împinită în  ziua praznicului, se referă la icoana care-l înfăţişează pe mucenicul martir. Creștinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte răzbunătoare, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul  Ştefan, sfinţită în această zi.

Se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte

În ziua praznicului, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice. De asemenea, ofrandele se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

Pâinicile lui Ştefan se împart copiilor săraci

În Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Acestea se prepară dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Pâinicile care poartă numele mucenicului sunt unse cu miere. Aceste dulciuri amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan și se sfinţesc la biserică în ziua praznicului. Aceste ofrande se împart copiilor săraci.

De Sfântul Ștefan se prepară și se împart mucenici

De asemenea, de Sfântul Ştefan se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

 Să-l cinstim prin fapte bune  

Pentru sporul casei şi pentru rudele cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

În ziua praznicului amânaţi deplasările în zone montane  

În ziua praznicului, este bine să evitați deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.    

„Din cetatea lui David au fost aleşi de Apostolii din Ierusalim, şapte bărbaţi cu nume bun (evlavios), înţelepţi şi plini de duh şi i-au rânduit, pe cei şapte aleşi, prin rugăciune şi prin punerea mâinilor deasupra capetelor lor, să asiste la întâlnirile tinerelor comunităţi creştine. Astfel s-a instituit prima treaptă a preoţiei, diaconia, care se păstrează şi în zilele noastre”, precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net