«Trăim de pe o zi pe alta cu salariul minim pe economie»

Ultima actualizare:

    Click! a aflat cum  se descurcă oamenii cu 700 de lei pe lună
Click! a aflat cum se descurcă oamenii cu 700 de lei pe lună

Să trăieşti în Bucureşti dintr-un salariu minim pe economie nu e o experienţă tocmai fericită. Mai ales dacă primeşti aceşti bani ca angajat într-un mall de fiţe din buricul târgului!

Mall-ul din Băneasa este tranzitat zilnic de mii de persoane. Dacă lumea bună a Capitalei trece pragul prăvăliilor de lux pentru câteva minute, angajaţii de la salubritate pierd aici chiar şi 16 ore pe zi.

Trudesc de dimineaţa până târziu în noapte pentru salarii ce nu depăşesc 600 de lei, plus bonuri de masă! Partea proastă, spun oamenii, e că preţurile sunt mari şi nu şi-ar permite să cumpere nici măcar o sticlă cu apă plată.

Îngrijitorul de animale de la Grădina Zoologică din Bucureşti câştigă 700 de lei, net

simeon stalpnicul png

Când alţii iau prânzul la terasele de lux, ei se retrag în toalete să împartă mâncarea de acasă. "Aducem fiecare ce avem pe acasă: o felie de brânză, o ceapă, 2-3 ridichi acum, primăvara... Ne descurcăm. Tentaţiile sunt mari, mai ales că vedem atâţia oameni plini de bănet care se lăfăie în cumpărături. Eu nu-mi permit să iau nici o sticlă cu suc: cum să dau 5 lei pe el? E aproape un bon de masă, care îmi ajunge câteva zile", ne-a povestit unul dintre angajaţii firmelor de salubritate de la mall-ul din Băneasa.

Un muncitor de salubrizare în Capitală, care mătură sau colectează gunoiul menajer, are un salariu de 650 de lei

simeon stalpnicul png

Mulţi dintre ei locuiesc în provincie, astfel că ajung să dea pe navetă aproape tot salariul lunar. Ca să mai scutească nişte leuţi, oamenii preferă să stea cât mai mult timp la muncă şi să lucreze peste program.

În general, în salubritate, salariile se învârt între 6 şi 8 milioane de lei lunar. Click! a aflat că un angajat de la Romprest pleacă acasă cu 650 de lei şi lucrează 8 ore pe zi în soare, ploaie, praf. Şi la Grădina Zoologică, un îngrijitor munceşte din greu să cureţe cuştile animalelor pentru 700 de lei pe lună.

Vrem salarii mai mari şi locuri de muncă

Stelică Mihai (47 de ani): „Primul lucru pe care ar trebui să-l facă noul Guvern este scăderea şomajului. Să facă ceva, că nu se mai poate. Sunt din Călăraşi şi am venit la Bucureşti să caut ceva de muncă. Văd că nici aici nu găsesc nimic, ce o să fac? Cu ce o să trăiesc?"

Mihai Florică (58 de ani): „Statul trebuie să ia măsuri urgente, pentru că e multă lume amărâtă care moare de foame. Eu sunt în şomaj, după ce am rămas fără loc de muncă şi sunt vai de viaţa mea. Dar îmi vine să plâng când văd că alţii sunt mai rău ca mine. Moare lumea cu zile!"

Florica Neacşu (70 de ani): „Domnu' Ponta ar trebui să-mi dea pensia înapoi. Am ajuns să vând câte o legătură de ştevie, ca să fac un ban. Aveam pensie 700 de lei, pe care mi-au redus-o la 500. Colac peste pupăză, băieţii mei, care mă mai ajutau, au fost disponibilizaţi. Cum să ne descurcăm cu nimic?"

Mihai Gheorghiţă (42 de ani): „Noul Guvern ar trebui să reducă taxele şi impozitele, că nu mai facem faţă. Ne ia şi pielea de pe noi, dar nu ne ajută cu nimic. Să reducă TVA, poate aşa vor mai scădea şi preţurile. Să se mai gândească la omul de rând, că-s multe probleme. Întreţinerea ne usucă, băncile la fel, dăm şpăgi peste tot..."

Liliana Marin (23 de ani): „Vrem salarii mai mari. Cu ce câştigăm în ziua de astăzi nu ne ajunge nici să plătim chiria şi întreţinerea. Noroc că mă mai ajută părinţii cu mâncare, că altfel ar fi fost jale. Dar este frustrant să lucrezi de dimineaţa până seara târziu, zi de zi, şi să vezi că salariul se duce în două zile după ce-l iei".

Uite ce promite noul premier Victor Ponta

Victor Ponta a „băgat viteză": au început discuţiile tehnice cu reprezentanţii FMI, luni va prezenta membrii cabinetului în faţa Parlamentului, iar marţi are de gând să ţină prima şedinţă de Guvern. Dacă totul decurge cum doreşte noul premier, chiar marţi ar putea fi luate una sau mai multe din următoarele promisiuni.

simeon stalpnicul png

Salariile bugetarilor vor fi mărite cu 15%, iar pensionarilor le va fi restituit CAS-ul încasat ilegal, a anunţat Mariana Câmpeanu, desemnată pentru postul de ministru al muncii. Termenele, cum, când, în tranşe egale, în două-trei tranşe, asta se va stabili de următorul guvern, dacă va fi validat de Parlament.

Până marţi, 8 mai, se vor încheia discuţiile tehnice cu reprezentanţii FMI, iar în prima şedinţă de Guvern se vor stabili datele când vor fi reîntregite salariile bugetarilor.

USL a avansat promisiunea de a face un milion de noi locuri de muncă, astfel încât numărul de angajaţi să devină cel puţin egal cu numărul de pensionari, promiţând, totodată, o creştere economică de 4% anual. Acest lucru ar fi posibil, în principal, prin reducerea costului muncii şi prin scăderea fiscalităţii.

USL a promis reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS datorate de angajatori pentru un an, precum şi zero taxe pentru angajarea în regim part-time şi creşterea salariului minim pe economie la 800 lei/lună, de la 700 de lei, cât este acum.

USL va păstra plafonul impozitului la 16% şi va introduce impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale, astfel: cota 8% - până la 800 lei/lună, cota 12% - de la 800 lei/lună până la 1.600 lei/ lună şi cota 16% - pentru ce depăşeşte 1.600 lei lună. După patru ani de mandat, USL promite că TVA va reveni la 19%.

USL promite deduceri de impozite la jumătate din plata pentru pensie privată şi asigurări private de sănătate, cu plafon stabilit. De asemenea, va introduce cota redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume (TVA 24%, din care 9% către buget şi 15% dedus producătorului).

Cele mai mici lefuri sunt în Harghita şi Suceava

Criza economică i-a lovit la buzunar mai ales pe românii din jumătatea de Est a ţării. Judeţele din regiunea Moldovei, precum şi cele din Sud-Estul României, au înregistrat cele mai mari scăderi de salarii, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Peste 630.000 de români, angajaţi cu normă întreagă, sunt încadraţi pe salariul minim pe economie, potrivit Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor.

simeon stalpnicul png

Astfel, România este singura ţară din Europa în care aproape un sfert dintre angajaţi au salariul minim, numărul acestora crescând cu peste 200.000 numai în ultimul an, după modificarea Codului Muncii, a declarat zilele trecute preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

În condiţiile în care salariul mediu net a crescut la începutul anului, ajungând la 700 de lei, veniturile nete ale românilor au scăzut în tot mai multe judeţe.

Click! vă arată harta lefurilor medii pe care le încasau românii în luna ianuarie 2012.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net