Tu ştii cum se simte copilul tău la şcoală?

Ultima actualizare:

    Foarte mulţi copii sunt marginalizaţi,  agresaţi fizic sau verbal
Foarte mulţi copii sunt marginalizaţi, agresaţi fizic sau verbal

„Povesteşte-mi cum a fost azi la şcoală!”. Fraza aceasta trebuie să i-o adresezi în fiecare zi copilului tău, atunci când îl iei de la ore sau când vă strângeţi seara, la cină. E foarte importantă, spun specialiştii. În felul acesta poţi afla cum se simte, dacă are prieteni, dacă e umilit, exclus, abuzat de ceilalţi colegi sau chiar de profesori. Dacă observi că sunt probleme, trebuie să iei urgent măsuri.

Fenomenul numit „bullying” este foarte frecvent în şcolile şi în grădiniţele de la noi din ţară. Înseamnă să fii jignit, lovit, rănit, exclus sau umilit de cineva. 1.500 de cazuri au fost înregistrate anul trecut de Asociaţia Telefonul Copilului, la linia telefonică gratuită dedicată copiilor (116111), cu 25% mai mult decât în 2015.

Cei mai afectaţi de acest fenomen sunt băieţii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani (34,15%), precum şi fetele de 9-12 ani (23,8%), respectiv de 16-18 ani (15,03%). Forma de agresiune cea mai des întâlnită este cea verbală (42,98%), urmată de violenţa fizică (38,58%). În 82% din situaţii, agresiunile au loc în unităţile de învăţământ, aflăm din statistica Asociaţiei Telefonul Copilului. 

Cum afli dacă şi copilul tău are probleme

Mulţi copii agresaţi se închid în ei şi, de frică sau de ruşine, nu spun acasă. Părinţii trebuie să fie atenţi la semnale, să ştie cum să-i facă să vorbească.

simeon stalpnicul png

„Pentru a facilita comunicarea, e recomandat ca părintele să utilizeze întrebări deschise, la care copilul să nu răspundă doar cu «da» sau «nu». Spre exemplu, nu-i spune «Cum a fost azi la şcoală?», ci «Povesteşte-mi cum a fost azi la şcoală!». Teama copilului de a discuta deschis cu părintele, precum şi tendinţa de a ascunde adevărul îşi au originea într-o situaţie din trecut, când părintele a reacţionat exagerat sau l-a pedepsit”, spune Cătălina Surcel, director executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.

Specialistul te îndeamnă să fii atent la semnale. Dacă îl vezi că nu se mai duce cu aceeaşi plăcere la şcoală, că mereu caută scuze să lipsească sau că e apatic, are tulburări de alimentaţie şi somn, înseamnă că ceva nu e în regulă.

Copiii foarte mici, de grădiniţă, sunt, de obicei, timoraţi de educatoare. Potrivit psihologului Mihaela Vintilă, semnalele sunt clare: cel mic e speriat şi acasă, plânge fără motiv, devine retras, are tulburări de somn, se trezeşte plângând sau chiar poate face pe el în pat. 

Ce măsuri iei

În cazul copiilor de grădiniţă, fă cercetări inclusiv în rândul celorlalţi părinţi, să vezi dacă şi copiii lor manifestă asemenea comportamente. Apoi discută cu educatoarea şi roag-o să te sune sau să găsiţi împreună soluţia pentru educarea celui mic.

Copiii mai mari se „războiesc”, de regulă, între ei. Cătălina Surcel te îndeamnă să discuţi cu învăţătoarea/dirigintele şi, de asemenea, să te adresezi în scris conducerii şcolii.

Cadrul didactic joacă un rol foarte important în integrarea unui copil în colectivul clasei.

În acelaşi timp, cultivă-i stima de sine, încu-rajează-l, spune-i că e puternic, frumos, deştept. Nu-l învăţa să se răzbune, ci să fie prietenos, să socializeze cu ceilalţi copii, să se poarte frumos. 

Copiii prea sensibili, primii vizaţi

De obicei, sunt  marginalizaţi copiii protejaţi excesiv acasă, care nu ştiu să se apere şi să-şi facă singuri dreptate, copiii cu prea mult bun simţ, ruşinoşi şi sensibili, spune psihologul Mihaela Vintilă.

„Copiii agresivi vor să demonstreze în faţa celorlaţi că sunt «şefi», iar primii luaţi în vizor sunt cei mai slabi”. 

Când copilul tău e bătăuşul clasei

Nu-l răsfăţa prea tare şi nu-l lăsa niciodată să lovească alţi copii. Învaţă-l de mic să fie prietenos, să împartă cu ceilalţi, să aibă respect pentru alte fiinţe (oameni sau animale), iar atunci când greşeşte şi e „rău”, nu-l pedepsi cu bătaia.

„Cea mai potrivită pedeapsă e să-i interzici ce-i place mai mult – jucatul pe calculator, privitul la televizor etc. Dacă vezi că are multă energie, du-l la un sport”, mai spune Mihaela Vintilă. 

Unde poţi găsi ajutor

Dacă nu reuşeşti să gestionezi situaţia, apelează la un psiholog sau sună gratuit la Telefonul Copilului (116111), de luni până duminică, în intervalul 08.00-00.00. Atât părintele, cât şi copilul pot primi consiliere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
fasole alba uscata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net