«Uite cât am băut şi putem conduce!»

Ultima actualizare:
Click! Experiment
Click! Experiment

Viitorul Cod Rutier a devenit o sperietoare pentru şoferi încă dinainte să fie introdus, dar noua lege prevede şi câteva indulgenţe faţă de cea veche. Dacă până acum, orice alcoolemie între 0 şi 0,2% în aerul respirat era sancţionată cu amendă, de acum, şoferii pot bea liniştiţi atâta timp cât se încadrează în acest interval.

Pentru că este foarte greu de stabilit cât alcool şi sub ce formă se poate bea pentru a nu depăşi limita de 0,2%, Click a făcut propriul test, în redacţia din Pipera. Trei reporteri, doi bărbaţi şi o femeie, au acceptat să consume diferite băuturi alcoolice.

Astfel, un bărbat a băut 50 de mililitri de coniac, celălalt a băut o bere de 500 de mililitri, iar femeia un pahar de 150 de mililitri de vin roşu.

Testul a avut loc după prânz şi cu toţii mâncaseră ceva înainte. După o oră în care alcoolul şi-a făcut circuitul natural în organism, cu toţii au plecat la sediul BGS din zona Unirii, unde divizia medicală a firmei de securitate i-a testat cu etilotestul.

Pe rând, fiecare a trebuit să desigileze personal nişte tuburi de unică folosinţă, să le ataşeze aparatului şi să sufle între 5 şi 10 secunde din toate puterile. Rezultatul a fost îmbucurător pentru „cobai" şi ar trebui să fie şi pentru toţi şoferii din ţară.

Asta pentru că bărbatul care băuse coniacul avea 0,00% alcool în aerul respirat, cel care băuse berea 0,03, adică de asemenea insignifiant, iar femeia 0,07, ceva mai mult, dar tot în noile limite legale. În aceste condiţii, toţi trei ar mai fi putut să bea cel puţin încă pe atât, fără să aibe probleme cu legea. Atenţie însă, fiecare organism funcţionează diferit şi ce este apă la unii, poate fi caz de pierdere a permisului pentru alţii.

Aceasă veste pare una excelentă pentru cei care obişnuiesc să mai tragă la măsea înainte de a se urca la volan, dar medicii le recomandă să nu sară în sus de bucurie.

„Mulţi pot să spună, vai, ce bine e. Eu ajung la 0,2 din cinci, şase beri, deci stau liniştit, dar nu e aşa. Corpul uman nu este un calculator şi totul variază de la persoană la persoană, dar şi la aceeaşi persoană în funcţie de stare.

Dacă n-ai mâncat ceva consistent, dacă eşti obosit sau bolnav, şi două pahare, care altădată nu s-au simţit, te pot trece peste limită", ne-a declarat Narcis Mica, medicul BGS. În plus, este bine să ţineţi cont de un lucru: nu este bine din nici un punct de vedere să consumaţi alcool înainte de a vă urca la volan!

Etilotestele folosite de Poliţia Rutieră Română sunt făcute de firma Drager şi sunt importate din Germania. În acest moment se folosesc două tipuri. Primul este clasic şi arată doar pentru câteva secunde pe un mini-ecran alcoolemia depistată. Cel de-al doilea, recent primit şi dat în folosinţă, este mai precis şi are funcţia de tipărire pe loc a alcoolemiei, sub forma unui bon.

„Pe lângă faptul că are o acurateţe mai mare, acel bon este semnat apoi de şofer şi poate fi folosit ca probă în instanţă. Asta pentru că mulţi contestau aparatul vechi", ne-a spus medicul BGS.

Click! Experiment
Click! Experiment

Nume: AdrianVârstă: 46Înălţime: 1,70 mGreutate: 85 kgCe am mâncat înainte: O pizza cu jumătate de oră înainteCe am băut: coniacCât am băut: 50 mlRezultat etilotest: 0,00 mg/l alcool în aerul expirat

Click! Experiment
Click! Experiment

Nume: GigiVârstă: 28Înălţime: 1,70 mGreutate: 68 kgCe am mâncat înainte: două sendvişuri cu pui cu o oră înainteCe am băut: bereCât am băut: 500 ml (o doză)Rezultat etilotest: 0,03 mg/l alcool în aerul expirat (aproximativ 0,06 la mie alcool  în sânge)

Click! Experiment
Click! Experiment

Nume: NicoletaVârstă: 31Înălţime: 1,62 mGreutate: 56 kgCe am mâncat înainte: orez cu legume cu 2 ore înainteCe am băut: vin roşuCât am băut: 150 ml (un pahar)Rezultat etilotest: 0,07 mg/l alcool în aerul expirat (aproximativ 0,14 la mie alcool în sânge)

Click! Spune

Chiar dacă forma finală a noul Cod Rutier nu a fost publicată încă, premierul Victor Ponta a anunţat că şoferii vor putea bea „un pahar de bere sau vin” la o nuntă.

Mai exact, cei prinşi cu o alcoolemie de cel mult 0,2 la mie în sânge (aproximativ 0,1 mg/l în aerul expirat) vor putea să-şi vadă liniştiţi de drum. Ei nu vor primi nici măcar amendă.

Şoferii cu alcoolemie între 0,2 şi 0,5 la mie în sânge (între 0,1 şi 0,25 în aerul expirat) vor fi sancţionaţi contravenţional.

Cei care depăşesc 0,5 la mie în sânge se vor alege cu dosar penal.


    Click! Experiment
Click! Experiment

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net