Uite ce anunțuri dădeau românii în 1993! O casă costa cât o mașină

Ultima actualizare:

    Aceasta este prima pagină a publicației Anunțul Tefefonic, ediția 3-9 iunie 1993
Aceasta este prima pagină a publicației Anunțul Tefefonic, ediția 3-9 iunie 1993

În urmă cu 25 de ani, de abia ieșiți din comunism, românii plăteau pentru o mașină cât pentru o casă, reiese din ediția din 3-9 iunie 1993 a publicației Anunțul Telefonic, retipărită de curând. Click! a răsfoit ediția de la începutul acelei veri pentru a vă prezenta o „părticică” din acele vremuri.

În anul 1993, în România, inflația era mare, salariul minim pe economie era 45.000 de lei, iar salariul mediu net 59.717 lei. De asemenea, cursul mediu al dolarului era de 760 de lei și, da, la acea vreme, ne raportam la dolar, mai ales că Euro nici măcar nu exista (n.r. moneda europeană a fost lansată oficial în 1999).

Prin retipărirea, la începutul acestei luni, a ediției 3-9 iunie 1993 a „Anunțului Telefonic”, cititorilor li se oferă o imagine a Bucureștiului, din acel an. De ce erau interesați românii, la acea vreme? Ce vindeau? Ce cumpărau? Ce schimburi făceau? Ce servicii aveau la dispoziție?

Așadar, potrivit anunțurilor de atunci, vedem că o garsonieră confort I sporit în Titan, din Capitală se vindea cu 5.000 de dolari și un apartament cu două camere pe Calea Vitan, cu 7.500 de dolari.

În același timp, un autoturim Opel Record vechi de 6 ani era vândut cu 4.500 de dolari, iar un Aro din 1989, cu 5.500 de dolari.

Cei interesați de electronice plăteau și ei un preț destul de mare, un televizor „de marcă” valora cât un sfert de garsonieră.

De asemenea, un televizor JVC costa 800.000 de lei, adică aproximativ 1.000 de dolari, în timp ce o garsonieră din zona Râmnicul Sărat  (București) se vindea cu 4.500 de dolari, negociabil.

La rubrica „Prestări servicii”, găsim „fotografii artistice de calitate superioară film Kodak, deplasări la domiciliu, iluminare special”, sau „software financiar contabil, compatibil Microsoft Windows, instalare, asistenţă hardware-software”, dar şi „bioterapie prin bioenergie, presopunctura tălpilor (Sokusnindo) filoterapie, vindecări chisturi, fibroame, boli diverse, la domiciliu”.

La „Diverse” se găseau, ca și acum, de toate! Și anume: lămpi cu neon, pui de pisică birmaneză, dicţionare tehnice, maşini de cusut, medicament pentru toate formele de cancer din China, semicursiere Pegas sau Avon (Anglia), casete video, certificate de proprietate, maşină electrică de floricele, locuri de veci, motociclete Minsk, oglinzi veneţiene, espadrile şi televizor Grigorescu funcţional.

La rubrica „Meditații”, se poate observa că o oră de meditații pentru clasele V-X sau pentru examenul de admitere la liceu/corigențe costa 360 de lei. La aceeași rubric, aflăm că o ră de matematică cu un cercetător științific costa 500 de lei.

La „Matrimoniale”, am găsit mulți domni italieni care își căutau soții în România. Iată un exemplu! „Italian, 47 de ani, 1,80 m, situație economic bună, doresc căsătorie româncă 30-35 de ani, care să vrea să nască un copil, urgent scrisoare și foto recent, Vatra luminoasă”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net