Uite ce feriboturi au fost construite la Galaţi!
Alte două realizări tehnice remarcabile ale şantierului naval Damen din Galaţi! Feriboturile „Island Discovery” şi „Island Aurora”, construite recent în oraşul de la malul Dunării, fac parte din generaţia navelor care pot circula pe propulsie sută la sută electrică. Cele două case nepoluante au fost comandate de o companie din Canada.
Lansate la apă! Compania canadiană BC Ferries a organizat, în portul Victoria’s Point Hope Maritime, din sudul ţării nord-americane, ceremonia de botez a două feriboturi - unicat construite la şantierul naval Damen din Galaţi. La acest eveniment au fost dezvăluite în premieră numele vaselor – „Island Discovery” şi „Island Aurora”. „Numele sărbătoresc frumuseţea călătoriei şi conexiunile importante cu comunităţile de coastă pe care feriboturile le vor servi în curând”, arată BC Ferries într-un comunicat de presă. Navele au ajuns de numai câteva zile în Canada, după ce au parcurs un drum lung de la Galaţi până în sudul Canadei, în acest scop fiind folosită o navă cargou specială, de dimensiuni uriaşe. Valoarea contractului nu a fost făcută publică, însă reprezentanţii celor două companii implicate în afacere au precizat că este vorba de „un preţ bun, competitiv, care reflectă tehnologia de ultimă oră înglobată”. Feriboturile electrice sunt o inovaţie relativ nouă pe piaţa transporturilor pe apă, tot mai multe guverne încurajând, prin diverse facilităţi fiscale şi chiar subvenţii, companiile private să investească în tehnologie nepoluantă.
După cum a precizat Ben Little, comunicatorul-şef al grupului olandez Damen (care deţine, printre altele, şantierele navale de la Galaţi şi de la Mangalia), cele două nave livrate către BC Ferries au caracteristici unice.Feriboturile cu propulsie electrică vor intra în serviciu la jumătatea anului 2020, după ce vor trece printr-o perioadă de testare, urmând să deservească rutele insulare de linie de pe coasta de sud-vest a Canadei. Ambele sunt concepute pentru a transporta 47 de vehicule şi până la 450 de pasageri şi echipaj, scrie adevarul.ro. În noiembrie 2019, contractul dintre BC Ferries şi Damen a fost extins cu încă patru nave de acest fel, care urmează să fie livrate până în 2023. Cele două feriboturi deja livrate înlocuiesc două nave bătrâne, care erau în serviciu de peste o jumătate de secol, iar „costurile şi poluarea generate de acestea deveniseră inacceptabile”, după cum a precizat compania.
Spărgător de gheaţă, nave militare, iahturi de lux
Şantierul naval de la Galaţi al companiei Damen Grup este deja recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanţi furnizori mondiali de înaltă tehnologie în domeniul navigaţiei pe apă. În ultimii cinci ani, pe şantierul din România au fost construite mai multe nave speciale, multe dintre ele unicat din punct de vedere al caracteristicilor tehnice. Putem aminti printre acestea staţia ştiinţifică (în fapt un uriaş spărgător de gheaţă, pe care pot lucra şi trăi permanent 116 cercetători) livrată în 2019 Australiei, câteva nave unice care deservesc echipele de întreţinere a instalaţiilor eoliene din Marea Nordului, şi mai multe nave militare pentru ţări din Europa, Asia şi Africa. Nu în ultimul rând, la Galaţi se construiesc de câţiva ani iahturi de lux de mari dimensiuni, comandate mai ales de clienţi din Rusia şi din zona Golfului.