Uite ce ne așteaptă din luna septembrie!
Toamna va începe cu câteva măsuri importante decise de Guvern, care ne vor afecta pe toţi. Se vor majora din nou preţurile la combustibili, ceea ce ar putea aduce creşteri la alimente din cauza transportului. De asemenea, indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi pensiile speciale vor fi plafonate. Click! îţi explică toate aceste schimbări.
Carburanţi mai scumpi
Au scos suprataxa de 7 eurocenţi la combustibili, iar acum o pun la loc. Guvernul a modificat miercuri Codul fiscal, una din măsuri fiind majorarea preţurilor la toţi combustibilii. Astfel, accizele pentru benzine şi motorină se majorează în două etapte, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017. Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanţi sunt valabile până în anul 2022, inclusiv, a comunicat Executivul. Ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat că supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, ca să evite ”un şoc” pe piaţă. La rândul său, premierul Mihai Tudose a afirmat: ”Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare. Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc.” Transportatorii spun că pentru un camion, o singură alimentare reprezintă un efort financiar suplimentar de 450 lei, potrivit romaniatv.net.
Indemnizaţii plafonate
Indemnizaţia pentru creşterea copilului este, de astăzi, plafonată la 1.800 de euro (8.500 lei). Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât şi pentru situaţiile ulterioare. Conform noii prevederi, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va stabili, ca şi până acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, cu menţinerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, însă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei.
Modificări la pensiile speciale
La 15 septembrie, urmează să intre în vigoare Ordonanţa de Urgenţă care modifică pensiile speciale. Cabinetul Tudose introduce o plafonare a pensiilor militare, în sensul că acestea nu vor mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete în plată. Totodată, actul normativ schimbă regulile de indexare a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor. Pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor obişnuite.
Amânări
Obligarea înfiinţării unui cont special pentru TVA, în cazul firmelor, fusese anunţată pentru 1 septembrie, dar a fost amânată până la 1 ianuarie 2018.