Uite ce sărbătoresc ungurii la 15 martie! E sfidător pentru români!
UPDATE. Negocierile PSD-UDMR sunt în impas. Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.
În fiecare an, la 15 martie, ungurii sărbătoresc ziua în care a început revoluția maghiară, la 1848. Revoluționarii de la acea vreme au adoptat o listă cu revendicări adresate împăratului austriac. Ultima pe listă era alipirea Transilvaniei la Ungaria.
Un mare motiv de sărbătoare pentru maghiarii din România, nu? Și, se pare, și pentru parlamentarii români care se pregătesc să dea votul final pentru proiectul de lege care prevede instituirea datei de 15 martie ca Zi a maghiarilor din România. Nici că le pasă de faptul că, la acea vreme, românii din Transilvania au ripostat, izbucnind, astfel, conflicte armate între trupele maghiare și milițiile românești conduse de Avram Iancu, care le-a zădărnicit planurile ungurilor. De asemenea, nici că le pasă că pentru români, 15 martie a rămas în memorie ca ziua în care maghiarii au încercat să alipească Transilvania la Ungaria.
Numai parlamentarii care ne fac legile acum au rămas fără memorie și sunt gata să vândă țara în schimbul unor voturi!
Ieri, comisiile senatoriale de administraţie publică şi pentru drepturile omului au întocmit raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, iar, astăzi, actul ar urma să fie adoptat în plen. Tot astăzi, Liviu Dragnea, președintele PSD, poartă noi negocieri cu UDMR, urmând, probabil, să dea la schimb și alte lucruri cerute de unguri.
Traian Băsescu a declarat în urmă cu câteva momente că „România nu trebuie să-și asume ziua națională a maghiarilor. „E ca și cum îți iei propria istorie și o arunci într-o budă. Eu sunt revoltat! Au uitat politicienii că merg la Țebea? Cum îi vor convinge pe românii de acolo că zeci de mii de conaționali au murit uciși de armatele maghiare, la 1848? Vă respectăm sărbătorile naționale. Dacă vreți să vă sărbătoriți zilele naționale, mergeți la Budapesta, unde se dă bere gratis. Pentru punctul 12 a actului de la 1848 românii au făcut un război”.