Uite cum arată icoana Maicii Domnului de la Catedrala Neamului, cea mai mare din lumea ortodoxă
La cea mai mare biserică ortodoxă din lume, Catedrala Națională a României continuă lucrările pe trei fronturi. Se lucrează la acoperiș, la icoanele din altar și la curtea lăcașului. Principala realizare este finalizarea giganticei icoane în mozaic a Maicii Domnului din absida altarului, care va fi inaugurată pe 31 mai de Papa Francisc împreună cu patriahul Daniel
Echipa care se ocupă de pictura în mozaic este coordonată de pictorul bisericesc Daniel Codrescu care a realizat şi iconostasul Catedralei sfinţit în data de 25 noiembrie anul trecut. Icoana Maicii Domnului din absida altarului are aproximativ 16 m de la bază până la vârf și a primit și un nume:”Platytera”. Pentru că este vorba de picturi deosebit de mari, a fost nevoie de un proiect special, care a durat o lună.
.„Vorbim de o absidă neobişnuit de mare pentru o biserică ortodoxă şi aceasta a fost şi provocarea principală: dimensiunea foarte mare. Icoana Maicii Domnului”Platytera”va fi însoţită de cei doi arhangheli şi va domina toată biserica pentru că este punctul central deasupra iconostasului.(…)Privitorul va avea acces vizual chiar de la intrarea în biserică şi icoana se va putea vedea în toată splendoarea ei, fiind şi foarte mare”, a spus șeful echipei de pictori ai catedralei, Daniel Codrescu. Montajul mozaicului pe absida altarului a început în prima parte a lunii aprilie şi a durat aproape trei săptămâni, fără montajul propriu zis din atelier. Principala dificultate în opinia specialiștilor a fost faptul că spaţiul unde a fost amplasată icoana „nu este un spaţiu drept, este un spaţiu curb şi această curbură a peretelui creează anumite decalaje, care trebuie reglate pe parcursul montajului”. Icoana Maicii Domnului „Platytera” are ca sursă de inspiraţie arta de tradiţie bizantină.
” Nu e o reproducere. Această icoană este o piesă singulară şi este făcută special pentru Catedrala Naţională, dar am folosit repere din toată aria bizantină”, a explicat Daniel Codrescu care a dezvăluit și ce va urma. Alături de Maica Domnului va fi reprezentat tronul Maicii Domnului inspirat din tronurile imperiale bizantine. În faţa Maicii Domnului vor fi reprezentări ale prorocilor Vechiului Testament, iar mai jos o iconografie specifică altarului în care vor fi redate cortul mărturiei, împărtăşirea apostolilor şi scene vechi testamentare.