Uite cum arată trusa care te scapa la cutremur

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

”Poţi scăpa dintr-un cutremur major dacă eşti pregătit şi ai echipamentul necesar”. Este una dintre învăţăturile primite de reporterii Click! la primul curs de supravieţuire urbană organizat în România, iar cel mai bun exemplu este alcătuirea rucsacului pentru situaţii de urgenţă.

”Oficial se numeşte kit-ul de supravieţuire şi trebuie să conţină tot ceea ce este necesar pentru a rezista în orice condiţii şi oriunde”, ne explică Ion Benea, fost agent secret, expert în supravieţuire, care timp de 31 de ani şi-a testat abilităţile în situaţii-limită. Echipamentele din această trusă trebuie să asigure ”depăşirea principiului 333, adică să permită depăşirea a 3 minute fără aer, a 3 zile fără apă şi a 3 săptămâni fără mâncare”, ne-a declarat doctorul Valentin Popescu, trainer pentru noţiuni de supravieţuire medicală. 

Trusa medicală

În trusa medicală trebuie să fie incluse medicamente uzuale, care pot fi procurate fără reţetă, printre care  analgezice, medicamente pentru stomac etc. Pentru cei care ştiu că suferă de boli cronice, trebuie să aibă la îndemână o rezervă de medicamente specifice pentru cel puţin trei zile. În rest, în trusă trebuie puse bandaje adezive de mărimi diferite, feşe sterile, rolă de tifon pentru fixare, rolă de leucoplast, mănuşi medicale de protecţie, foarfece (mici, personale), alcool medicinal, apă oxigenată. 

Trusa pentru igienă

Nu trebuie să lipsească o trusă cu elementele de bază pentru păstrarea igienei personale. În afară de pastă, oglindă, gel sau serveţele de mâini împregnate cu substanţe pentru spălat pe mâini fără apă, pe bază de alcool, serveţele de protecţie pentru efectuarea respiraţiei gură-la-gură (în lipsă, se pot folosi comprese sterile sau batiste curate) şi pastile de clor multifuncţionale. De asemenea, trebuie pus un prosop şi saci de plastic tip gunoi.

Trusă de semnalizare

În al treilea rând kit-ul de supravieţuire trebuie să conţină un set de echipamente necesare semnalării prezenţei în cazul în care rămânem blocaţi. Este vorba de o lanternă, un aparat de radio de dimensiuni cât mai reduse cu baterii (acestea trebuie verificate periodic), hârtie, creion, ace, aţă, harta zonei, fluier. Nu trebuie să lipsească unelte multifuncţionale, cu cât mai multe întrebuinţări, care conţin de la şurubelniţă la cuţit, foarfece şi desfăcător de conserve. 

Trusa cu alimente

Urmează, alimente compacte şi uşoare. Este recomandat să aveţi suficiente alimente neperisabile cel puţin pentru o zi (trei mese). Alegeţi alimente care nu necesită păstrare în frigider, preparare sau gătire şi pentru care să nu fie nevoie de apă, cu conţinut energetic ridicat (batoane energetice, ciocolată etc), conserve de carne, de fructe şi de legume, sucuri în recipiente de aluminiu. Este recomandat să aveţi cel puţin trei litri si jumatate de apă la îndemană de persoana sau chiar o cantitate mai mare, în cazul în care luaţi medicamente după care trebuie să beţi apă sau care provoacă sete. Păstraţi apa în recipiente de plastic precum cele folosite pentru băuturile răcoritoare. Trebuie evitată folosirea recipientelor care se pot descompune sau sparge, cum ar fi cutiile de carton pentru lapte sau recipientele de sticlă. 

Trusa cu haine

Nu trebuie să lipsească din trusa de supravieţuire, încălţăminte etanşă, fixă pe picior, haine şi lenjerie de corp, inclusiv o bluză cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Trebuie pus, de asemenea, un cort, un sac de dormit, farfurii, tacâmuri de plastic şi folii de aluminiu. În sfârşit, actele şi banii. 

simeon stalpnicul png

Cum poți face baton energizant

 Ingredientele sunt: 3 banane coapte, 200 fulgi secară, 30 g cacao, 100 g nuci, caju, alune de pădure, 3 linguri de miere, 50 g făină de soia, 2 linguri ulei de cocos, 10 g germeni de grău. Produsele uscate se amestecă și apoi se adaugă bananele cu miere și ulei după ce au fost făcute pastă. Consistența trebuie să fie asemănătoare cu smoala. Amenstecul se toarnă în tavă și se porționează, se lasă la cuptor timp de 30-45 de minute, până când se deshidratează. Produsul este garantat 4-6 luni. Pentru varianta lacto-vegetalo se adaugă lapte praf 100 g și două ouă dar va rezista maxim două săptămâni. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net