Uite cum au votat românii!
„Veniţi la vot!". „Staţi acasă!". Acestea sunt îndemnurile care, urmate de susţinătorii celor două tabere, au dus la rezultatul referendumului: participare sub 50%, dar vot zdrobitor pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Desfăşurarea. Duminică dimineaţă: iureş la vot. Duminică, orele după-amiezii: canicula ne toropeşte şi ne ţine în case.
Duminică seara: iureş la vot. În rest? Acuzaţii de fraude, SMS-uri primite de milioane de români care îndemnau la mersul la vot sau la boicot, declaraţii optimiste când într-o tabără, când în cealaltă.
Focşani. Judeţul Vrancea a fost printre fruntaşi cu un procent de 54,52
Verdictul. 46,23% din români au votat. Insuficient pentru ca referendumul să fie considerat valabil.
7.400.000 dintre cei care s-au prezentat la urne au pus ştampila pe „DA", 950.000 pe „NU".
Încă 110.000 de români au ales să-şi anuleze votul. Prezenţa a fost masivă în unele judeţe din Muntenia şi Moldova, redusă în mai multe judeţe din Ardeal.
„Campioni" detaşaţi la boicot au fost maghiarii din Harghita şi Covasna.
Mamaia. Pe Litoral s-a votat în costum de baie
Rezultatul. Preşedintele suspendat Traian Băsescu şi-a proclamat „victoria" prin prisma faptului că nu a fost realizat cvorumul de prezenţă, de 9.150.000 de votanţi, dar şi prin argumentul că restul de 10 milioane de români cu drept de vot nu au fost interesaţi de referendum.
De partea cealaltă, reprezentanţii USL-ului s-au grăbit să anunţe o victorie zdrobitoare, prin prisma faptului că 7,4 milioane de români au votat pentru demiterea preşedintelui Băsescu.
Sibiu. Urna mobilă a ajuns în spitale şi în căminele de bătrâni
Fotografii: mediafax/ afp
„Mă întorc la Cotroceni", a spus Traian Băsescu. „Nu mai are ce căuta la Cotroceni", îl contraziceau partidele de la putere.
Iaşi. Numărătoarea voturilor a durat toată noaptea
Decizia CCR. Nimeni nu pare dispus să cedeze.
Acuzaţiile, de o parte şi de alta au început din nou să curgă, în aşteptarea anunţului oficial al Curţii Constituţionale, care va decide dacă Traian Băsescu se întoarce sau nu la Cotroceni.
Decizia ar urma să fie luată mâine.
Andrei Marga: În străinătate au votat peste 60.000 de români
Votul a durat în străinătate 35 de ore. Primii au fost cei din Noua Zeelandă, iar ultimii, ieri dimineaţă, cei de pe coasta de vest a Americii şi Canadei.
Românii care locuiesc în străinătate nu s-au îmbulzit la urne.
München. Zeci de români au mers la vot
Se estimează că sunt circa 3 milioane de români în Diaspora, dar au votat la referendum peste 60.000, potrivit declaraţiilor lui Andrei Marga, ministrul de externe, înainte ca cei din SUA şi Canada să ajungă la urne.
Potrivit unui comunicat al BEC, până la ora 9.30 locală în străinătate au fost centralizate datele din 281 de secţii, reprezentând 97,52% din totalul de 306 secţii.
În Italia, prezenţa a fost scăzută: duminică, până la ora 20.00, votaseră doar 15.000 de persoane.
În Bulgaria, au votat 301 de români, în Republica Moldova circa 2.000 de persoane, în Spania se estimează o prezenţă de peste 12.000 de persoane, în Belgia au votat 2.374 de români, în Rusia doar 126 de compatrioţi au fost la vot.
Băsescu îşi reia mandatul după ce referendumul va fi invalidat oficial
Preşedintele suspendat Traian Băsescu ar trebui să-şi reia mandatul imediat ce referendumul, organizat pentru demiterea sa, va fi invalidat de Curtea Constituţională.
Decizia Curţii trebuie citită în Parlametul României şi pusă în aplicare imediat.
Totuşi, reprezentanţii USL şi-au manifestat intenţia de a depune o sesizare la Curtea Constituţională privind boicotul PDL la referendum.
Potrivit acestora, reprezentanţii PDL au viciat rezultatul votului cerându-le românilor să nu se pezinte la urne în ziua referendumului.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a afirmat ieri că întoarcerea imediată a lui Traian Băsescu la Cotroceni depinde de consensul tuturor actorilor politici.
Băsescu n-a votat din cauza fetelor lui Radu Mazăre
A îndemnat oamenii să nu meargă la vot, apoi nici el nu a pus ştampila la referendumul pentru demiterea sa.
De ce nu s-a prezentat la referendum, a explicat chiar Traian Băsescu. El a spus că decizia s-a bazat pe două evaluări: că a cerut electoratului să nu se prezinte şi ca să nu „legitimeze umflarea numărului de voturi".
"Nu vreau să legitimez un referendum în care un aventurier politic duce la vot fete tinere în costume de baie, nu vreau să legitimez prin prezenţa mea un referendum în care dispreţul pentru referendum este atât de mare încât doamne, domnişoare merg în bikini la vot", a explicat Traian Basescu.
Primarul, acuzat că a forţat fotomodelele să voteze
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a ales cu o plângere penală din partea reprezentanţilor PDL.
Aceştia îl acuză că le-a obligat pe fotomodelele care l-au însoţit duminică în staţiunea Mamaia să voteze, anunţă România TV.
Plângerea penală a fost depusă de preşedintele organizaţiei judeţene a PDL, Gigi Chiru.
Duminică, în ziua votului, edilul Radu Mazăre s-a afişat în staţiunea Mamaia cu 25 de tinere îmbrăcate în costume de baie.
Vot Flash
129 de incidente grave în ziua referendumului. Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor au anunţat că în ziua votului au fost înregistrate 129 de incidente de natură penală, care ar fi putut împiedica desfăşurarea referendumului.
Potrivit acestora, cele mai multe cazuri raportate au fost legate de împiedicarea persoanelor de a-şi exercita dreptul la vot sau de acordarea de bani ori alte foloase pentru a-i determina pe români să meargă sau nu la vot.
Ponta: «Nu voi mai căuta confruntări cu Băsescu». Premierul Victor Ponta a declarat că a tras învăţăminte în urma conflictului politic iscat între actuala putere şi preşedintele Băsescu.
Acesta a recunoscut că „imaginea României pe plan internaţional a fost şifonată", potrivit agenţiei AFP, citată de Mediafax.
Ponta le-a spus jurnaliştilor străini că „nu va mai căuta confruntări cu Traian Băsescu" şi că îşi va schimba atitudinea în relaţia cu acesta.
„Este nevoie de doi pentru a dansa tango", a afirmat premierul pentru sursa citată.
A parcurs 720 km pentru a vota. Un tânăr român de 26 de ani, stabilit în statul american New Mexico, a parcurs nu mai puţin de 720 km până în Phoenix (Arizona) pentru a vota la referendum, anunţă realitatea.net.
Sergiu Dărăbanţ a fost primul român din statul Arizona care s-a prezentat la urne.
„Am venit să votez pentru că îmi pasă de ţara mea, chiar dacă trăiesc la mii de kilometri de casă", a spus Sergiu.
Click pe imagine pentru mărire