Uite cum să lupţi împotriva ţânţarilor
În această perioadă, din cauza temperaturilor crescute şi a umidităţii foarte puternice, casele noastre au fost invadate de ţânţari. Specialistul Click!, Mihai Mereuţă, ne explică ce au de făcut cei care locuiesc la curte ca să înlăture pericolul unei noi invazii.
Din cauza condiţiilor meteo, umiditate crescută ce alternează cu perioade extrem de călduroase şi ploi, tratamentele împotriva ţânţarilor au fost mult îngreunate în această perioadă a anului.
În această situaţie, se impune un control sporit asupra populaţiilor de ţânţari atât prin grija primăriilor, a consiliilor locale, a societăţilor comerciale cât şi prin grija oamenilor care au gospodării individuale.
Sursele de apă stătută trebuie asanate
Sursele de apă stătută, care constituie mediul de dezvoltare pentru ţânţari, trebuie tratate, asanate sau transformate în ape curgătoare pentru a împiedica dezvoltarea larvelor.
În perioadele cu temperaturi deosebit de ridicate, durata ciclului de dezvoltare a ţânţarilor se poate reduce până la 5-7 zile (durata de la trecerea din stadul de ou la stadiul de adult)
Pentru a face faţă noilor condiţii de înmulţire a insectelor sunt neceasare următoarele măsuri:
- Asanarea bălţilor ocazionale din curţile proprii;
- Înlăturarea bălţilor în mai puţin de 2-3 zile de la formarea lor;
- Eliminarea recipienţilor neacoperiţi cu apă stagnată;
- Asanarea bălţilor formate după ploaie;
- Eliminarea bălţilor care se formează în urma stropirii stradale.