Uite cum să-ţi cureţi maşina de gheaţă şi zăpadă!
Ninsorile abundente care au căzut zilele trecute ţi-au îngropat maşina sub zăpadă, iar acum, în locul unde ţi-ai parcat autoturismul, nu vezi decât un uriaş morman alb. Ce-i de făcut? Specialistul Click!, Stelian Culcescu, director de service auto, îţi dă câteva sfaturi despre cum să-ţi cureţi maşina de zăpadă şi gheaţă fără să deteriorezi caroseria sau vopseaua.
Curăţă zăpada cu un făraş de plastic
Majoritatea celor care au ieşit deja să-şi deszăpezească maşinile folosesc pentru îndepărtarea zăpezii un făraş de plastic. Însă dacă nu eşti atent, s-ar putea să zgârii vopseaua sau chiar să deteriorezi caroseria. Este recomandat să foloseşti făraşul doar când stratul de zăpadă este mare.
Foloseşte o perie moale
Ai îndepărtat zăpada până când aceasta a ajuns într-un strat foarte subţire. Ţi-e teamă să mai foloseşti făraşul pentru că ai putea lovi cu el, din greşeală, maşina.
Acum este cazul să te foloseşti de o măturică sau de o perie cu peri moi. Curăţă plăcuţa de înmatriculare, farurile, oglinzile, curăţă parbrizul, geamurile şi luneta.
Spray antiîngheţ pentru chedere
Zăpada este curăţată, dar acum eşti pus în faţa unei noi provocări. Stratul de gheaţă acoperă maşina aproape în întregime!
Dacă portierele nu se deschid, înseamnă că au îngheţat chederele aşa că nu te apuca să tragi de ele. Dacă stratul de gheaţă este gros, foloseşte un spray pentru dezgheţ. Aplică din abundenţă pe toate componentele din cauciuc sau plastic ale maşinii.
Scoate gheaţa cu sare sau spirt
Dacă stratul de gheaţă depus pe parbriz, geamuri şi lunetă este foarte gros nu încerca să foloseşti racleta. Aruncă o mână de sare grunjoasă, iar stratul de gheaţă se va topi în câteva minute.
O variantă mai rapidă este lichidul de parbriz amestecat cu spirt. Toarnă lichidul pe parbriz şi îndepărtează pojghiţa cu ajutorul racletei. Evită să foloseşti lichide fierbinţi sau calde. Geamurile se pot sparge din cauza şocului termic.
Reţetă pentru parbriz şi oglinzi
Aceasta este o soluţie excelentă pentru a-ţi păstra geamurile, parbrizul şi oglinzile curate în vreme de iarnă.
Amestecă trei ceşti de oţet cu o ceaşcă de apă într-un vas. Înmuiaţi o cârpă în soluţie şi stoarce-o uşor.
Şterge toate suprafeţele din sticlă inclusiv parbrizul, geamurile laterale şi oglinzile.
Reaplică soluţia de mai multe ori pe parcursul lunilor friguroase.
Dacă soarele străluceşte, lasă maşina afară astfel încât soarele să bată direct pe parbriz pentru a-l încălzi.
Asigură-te că geamurile şi oglinzile sunt curate înainte de a aplica soluţia.
Nu aplica soluţia afară când temperatură este sub 0°C deoarece este posibil ca geamul să se crape.
Nu folosiţi apă caldă.
Soluţii din casă pentru îndepărtarea poleiului
Nisipul antiderapant - se împrăştie după curăţarea în prealabil a zăpezii; acesta trebuie să fie curat, aspru, fără impurităţi din argilă;
Sarea - se vor folosi atât particule fine, cât şi grunjoase de până la 7 mm; efectul acesteia este resimţit până la temperatura minimă de - 9˚C;
Mălaiul - nu topeşte gheaţa, dar asigură aderenţă îan timpul mersului;
Alcoolul - acesta topeşte zăpada şi face mai uşoară desprinderea gheţii;
Oţetul alb - acidul din oţet împiedică formarea gheţii;
Ţurţurii se pot topi cu ajutorul unei lămpi cu benzină de mici dimensiuni;
Magnet mic pe care să-l aşezi pe orificiul încuietorii înainte ca gheaţa să se formeze;
Vaselina este utilă atunci când yalele au îngheţat;
Sprayuri speciale pentru dezgheţ - acestea conţin o substanţă care facilitează ungerea încuietorii. Atenţie însă, sprayurile pentru dezgheţat nu trebuie folosite în apropierea focului.
«Zăpada îngheţată deformează plafonul»
Stelian Culcescu, directorul service-ului auto Primat Gold, ne de oferă câteva informaţii care ar putea să ne ajute când deszăpezim autoturismul.
Din cauza greutăţii zăpezii îngheţate, în cazul în care aceasta s-a depus într-un strat extrem de gros, s-ar putea să se deformeze plafonul maşinii. Dacă stratul de zăpadă nu este îngheţat, nu există nici un pericol. Explicaţia este simplă.
Caroseria se poate deforma doar în cazul în care într-un anumit loc apasă o greutate mai mare decât în alte zone. Cu alte cuvinte, zăpada trebuie să fie îngheţată pentru a cântări mai mult şi dispusă neuniform.
Stratul de gheaţă depus pe maşină afectează lacul pentru vopsea. În timp, acesta se va crăpa şi se va exfolia. Astfel, va fi afectată şi vopseaua care va deveni mată.
Spray-urile antiîngheţ sunt eficiente doar pentru stratul subţire de gheaţă. Acestea sunt recomandate doar în cazul în care parbrizul, luneta şi geamurile sunt acoperite de o pojghiţă foarte fină de gheaţă, de până la 2 milimetri. Dacă stratul este mai gros, aceste soluţii sunt ineficiente.
Maşinile care sunt parcate la stradă sunt cele mai afectate de zăpadă şi gheaţă sunt şi cele mai avariate. Utilajele folosite de drumari pentru deszăpezire aruncă gheaţă, zăpadă amestecată cu pietricele, bucăţi mici de asfalt, nisip şi alte impurităţi peste maşinile parcate. Este recomandat să îţi iei cât mai repede maşina de lângă drum!