Uite cum sărbătoresc românii Boboteaza!
Credincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici sărbătoresc, astăzi, Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată în special sfinţirii apelor.
În credinţa ortodoxă, sărbătoarea reaminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Boboteaza şi Ajunul ei sunt celebrate în toată ţara prin tradiţii creştine. Dacă la Bacău "se plimbă urşii", la Constanţa, tinerii se aruncă în mare pentru a prinde crucile aruncate de preoţi.
PLOIEŞTI
Sătenii din Pietroşani, comuna Puchenii Mari, îşi botează caii, pentru ca animalele să fie bune de muncă şi sănătoase tot anul.
Început ca o tradiţie locală, evenimentul adună curioşi din toate comunele din jur. După botezul cailor, considerat benefic de către localnici pentru animalele ce vor servi la activităţile agricole din an, are loc o întrecere pentru a desemna cel mai bun cal şi călăreţ.
BIHOR
Tinerele din Bihor au ocazia să afle cine le este ursit, respectând un ritual vechi de secole.
În ajun de Bobotează fetele nemăritate, care speră să vadă în vis chipul celui cu care le-a fost scris să-şi petreacă viaţa, ţin post şi pregătesc o pâinică din aluat nedospit, condimentată cu multă sare, pe care o mănâncă înainte de a se culca.
BISTRIŢA
Zeci de "mascaţi" împânzesc străzile din satul Chintelnic, în ajun de Bobotează. Îmbărcaţi în diferite personaje, aceştia intră în casele oamenilor din sat pentru a alunga spiritele rele.
CONSTANŢA
Trei cruci vor fi aruncate de preoţi în apele mării, iar tinerii curajoşi se vor arunca şi în acest an pentru a recupera crucile de lemn. După acest ritual, credincioşii vor primi sticle cu aghiazmă. Creştinii stropesc casele cu această apă pentru a avea noroc şi a fi sănătoşi tot anul.