Uite lista ideală pentru cumpărături!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Gheorghe Mencinicopschi e directorul Institutului de Cercetări Alimentare şi de ani buni ne învaţă cum să mâncăm sănătos şi cum să evităm alimentele care conţin substanţe nocive. Dar cine nu s-a întrebat, măcar o dată, ce mănâncă Gheorghe Mencinicopschi? Uite ce am aflat de pe site-ul doctormenci.ro!

"Natural" şi "proaspăt" sunt cuvintele obligatorii de pe lista de cumpărături a specialistului în nutriţie. În magazine, se opreşte la raionul de legume şi fructe de unde cumpără tot ce se poate: mere româneşti, citrice din Uniunea Europeană, roşii cherry pe care apoi le consumă la salate cu rucola, la paste sau tăiate mărunt puse pe pâine prăjită cu ulei de măsline şi busuioc.

Nutriţionistul nu pleacă niciodată din magazin fără să cumpere ciuperci proaspete pe care le rumeneşte pe grătar sau le pune la cuptor cu cartofi. Nu-i place carnea grasă şi nici cea tocată însă cumpără foarte mult peşte, dar numai proaspăt.

Peştele său preferat este somonul pe care îl prepară la grătar, însă consumă des şi peşte mai ieftin şi cu multe oase, cum este carasul, pe care îl pregăteşe la cuptor.

Pui, peşte şi câte o sticlă de vin roşu

Din frigiderul doctorului Menci nu lipseşte carnea de pui, pe care o găteşte la grătar dar şi la cuptor cu cartofi şi rozmarin. Profesorul are o regulă de bază. Nu mănâncă nimic prăjit, ci doar preparat la aburi, la grătar, la cuptor sau fiert puţin. Gheorghe Mencinicopschi spune că-i plac foarte mult şi legumele trase prin wok.

Agreează, de asemenea, pastele integrale şi din grâu dur. Pentru ele nu face sosuri sofisticate, ci preferă să le consume cu usturoi, ulei de măsline şi ardei iute, uscat, presărate, uneori, cu puţin parmezan.

simeon stalpnicul png

O dată la două, trei săptămâni, mai cumpără şi câte o sticlă de vin roşu sec şi spune că evită să consume alcool. Bea foarte multă apă minerală, atât plată cât şi carbogazoasă.

Ca desert, Gheorghe Mencinicopschi mănâncă foarte multe fructe şi iaurturi, care ajută la digestie.

„În rest, nu arunc banii pe prostii şi citesc foarte atent etichetele. În general, prefer produsele proaspete, vrac, şi evit semipreparatele sau alimentele conservate", a spus specialistul.

Fără mezeluri, dulciuri şi chipsuri

Menci nu exagerează cu brânzeturile şi lactatele, fiind destul de grase, însă, în fiecare zi consumă iaurturi, mai ales cele bune pentru digestie. Când se află în magazin, Gheorghe Mencinicopschi nici nu bagă în seamă raioanele de mezeluri, de sucuri carbogazoase, dulciuri sau chipsuri pentru că nu mânâncă niciodată astfel de produse pline cu aditivi alimentari extrem de periculoşi.

De altfel, specialistul ne sfătuieşte să evităm pe cât putem astfel de alimente. Iată care este lista de alimente a profesorului Mencinicopschi: mere româneşti, citrice din UE, broccoli, praz, roşii, cherry, fistic, curmale, varză pentru salată, rucola, ciuperci champinion proaspete pentru grătar sau cuptor, peşte somon proaspăt pentru grătar, paste din grâu dur, zahăr brun, ulei de măsline, exatravirgin, măsline, iaurt pentru digestie, pâine integrală neagră, o sticlă de vin roşu sec, apă minerală plată şi carbogazoasă.

- Mielul trebuie să aibă peste 10 kilograme. Dacă e mai mic, are carnea indigestă.- Cumperi ouă? Verifică-le termenul de garanţie!- Citeşte eticheta produselor din carne pentru a nu cumpăra alimente expirate.

- Toate fructele şi legumele pot fi contaminate cu E.coli încă de la depozitarea lor în galantarele magazinelor. Cu cât sunt mai mult manipulate, cu atât pot fi mai contaminate. Aşadar, odată ce le-ai cumpărat, fructele şi legumele se spală foarte bine şi se depozitează în frigider, la maximum patru grade Celsius, ambalate în pungi de hârtie, pungi alimentare şi caserole de plastic sau în congelator, la -18 grade Celsius, porţionate cât să le folosim o singură dată. Evită contaminarea încrucişată a alimentelor depozitând produsele de origine animală separat. 

- Cuţitul pe care îl folosiţi la tranşarea cărnurilor trebuie spălat bine în apă clocotită  înainte de a-l folosi la tăiatul legumelor.- Tocătorul, după ce a fost folosit la tranşarea cărnii, se spală foarte bine cu apă fierbinte şi abia după aceea se foloseşte la tăiat legumele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net