Un francez s-a îndrăgostit iremediabil de țara noastră. A reușit să obțină succes într-un domeniu care câștigă tot mai multă popularitate în România

Ultima actualizare:

Laurent Pfeffer, un viticultor francez, a descoperit în România nu doar o țară de vis, ci și un domeniu în plină expansiune care i-a adus succesul. În ciuda provocărilor cauzate de condițiile climatice extreme, Pfeffer a reușit să facă performanță în viticultură și să contribuie la reputația crescândă a vinurilor românești, atât pe plan local, cât și internațional.

Viticultură. Foto: arhiva.
Viticultură. Foto: arhiva.

Provocările anului viticol 2024

În această toamnă, viticultorii din România se confruntă cu o situație neobișnuită. Producția de struguri a scăzut dramatic în anumite zone, ajungând chiar și la o reducere de 70% față de anul trecut. Temperaturile extreme și seceta prelungită au afectat serios cantitatea de struguri, dar nu și calitatea lor. În această perioadă, recolta a început neobișnuit de devreme, cu aproximativ trei săptămâni mai devreme decât de obicei, din teama de a nu pierde întreaga producție.

Laurent Pfeffer, reprezentant al unei crame din județul Mehedinți, explică impactul acestor condiții: „Deși recolta a fost mai slabă, calitatea strugurilor a crescut datorită concentrației ridicate de zahăr. Vinul nostru deja are arome superbe, de fructe roșii și un pic de note florale. Acum este fix la mijloc de fermentație, adică este jumătate must și jumătate vin”.

Succesul francezului în viticultură

Laurent Pfeffer, reprezentant al unei crame din județul Mehedinți / captură: Observator
Laurent Pfeffer, reprezentant al unei crame din județul Mehedinți / captură: Observator

Laurent Pfeffer, venit din Franța, a reușit să se integreze și să exceleze în viticultura românească. Întrebat despre atracția francezilor pentru vinurile românești, Pfeffer subliniază că „Francezilor le plac foarte mult soiurile românești”. Deși a trebuit să se adapteze la provocările climatice, Pfeffer a reușit să producă vinuri de calitate superioară pe cele 14 hectare de viță-de-vie pe care le gestionează. Strugurii sunt culeși manual, iar Pfeffer și echipa sa reușesc să păstreze standardele ridicate ale produselor lor, scriu cei de la observatornews.

În județul Mehedinți, recolta a fost afectată de caniculă și secetă, iar producția medie de struguri negri este de aproximativ 6 tone pe hectar, în timp ce strugurii albi au avut o producție de doar 1 tonă pe hectar. Pfeffer observă că, deși anumite parcele au pierdut mulți struguri, condițiile climatice extreme au ajutat la maturarea bună a restului strugurilor.

A fost un an foarte atipic, cu brumă multă și temperaturi extrem de mari. Totuși, la final, strugurii s-au dovedit a fi bine copți, iar acest lucru va influența pozitiv calitatea vinului nostru”, spune Pfeffer.

Dacă în 2023 România a înregistrat o creștere de 15% în producția de struguri, acum viticultorii sunt îngrijorați de posibila scădere a producției din 2024. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
arable violets 4224439 1280 jpg
politia politist trafic jpg
 Vasile Gorgos jpg
colaj jpg
tigari 1 1536x1024 jpg
Bryan Johnson jpg
carne vita vs alte carnuri jpg
Charles jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net