Un Incendiu de vegetație a izbucnit la Corbeanca, lângă București
Un incendiu de vegetație a izbucnit în noaptea de joi spre vineri în zona dintre localitățile Corbeanca și Periș, din județul Ilfov. Este vorba despre 15 hectare de teren cuprinse de flăcări care au fost stinse de pompieri în aproximativ două ore. Din fericire, nu a existat riscul ca flăcările să se extindă în zona locuită.Alarma s-a dat în jurul orei 23.00, prin apel la 112.
Cauzele incendiului de vegetație de la Corbeanca
Din primele informații, se pare că incendiul de vegetație a izbucnit din cauza fulgerelor care au brăzdat cerul și pământul în timpul unei furtuni ce s-a abătut în zonă. Așa spun și localnicii, dar și pompierii ajunși la fața locului, care au intervenit cu patru autospeciale de stingere. O altă cauză o reprezintă și valul de caniculă care s-a înregistrat în ultimele zile și care a uscat și mai mult vegetația. Inițial, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 500 de metri pătrați, dar din cauza vântului puternic s-a extins rapid și a cuprins aproximativ 15 hectare. Potrivit martorilor oculari și fotografiilor postate pe rețelele sociale, flăcările se vedeau de la mare distanță, iar fumul degajat a ajuns până în localitățile învecinate, inclusiv Otopeni. Specialiștii au precizat însă că, în ceea ce privește calitatea aerului, aceasta nu a fost afectată. Senzorii de aer nu au indicat depășiri ale valorilor normale.
De la ce pornește un incendiu de vegetație sau de pădure
Un incendiu de pădure se formează din mai multe cauze, însă vina cea mare o au oamenii. Flăcările pot izbucni de la o țigară aprinsă aruncată pe jos sau de la un foc de tabără lăsat nesupravegheat. Incendiul de pădure poate apărea și în urma unor furtuni cu fulgere ce aprind copaci, frunze, tufișuri etc. Nu în ultimul rând, o pădure poate lua foc și spontan din cauza căldurii excesive care aprinde vegetația uscată. Valurile de căldură, seceta și schimbările climatice ciclice pot avea, de asemenea, un efect dramatic asupra riscului de incendii. Și intenția criminală este cauza multor incendii, căci există persoane care pun foc intenționat ori în pădure, ori vor să distrugă o cabană, o casă etc.
O altă cauză a izbucnirii unui incendiu care se răspândește apoi în pădure o reprezintă folosirea în natură a unor echipamente și utilaje cu probleme tehnice sau de funcționare, care pot produce scântei sau un scurtcircuit. O posibilă cauză o reprezintă existența cioburilor de sticlă ce reflectă lumina soarelui și acționează precum o lupă care concentrează lumina și căldura pe tot ce înseamnă vegetație uscată. Iată un lucru în plus la care să te gândești atunci când îți vine să arunci vreo sticlă de suc prin pădure. Să nu uităm însă și obiceiul localnicilor din mediul rural care dau foc terenurilor agricole, lucru interzis de lege dar care se practică la scară largă.
CITEȘTE ȘI: Cum se formează un incendiu de pădure. Ce este „focul alergător”