Un lac superb din România, afectat serios de un fenomen natural. Autoritățile doresc să modernizeze barajul din zonă

Deja au trecut cinci decenii de la începerea amenajării Lacului Gura Apelor, din Retezat. Însă, de-a lungul anilor, alunecările de teren au afectat profund malurile lacului, iar autoritățile doresc să investească o sumă uriașă pentru a moderniza întreaga zonă.

Alunecările de teren afectează malurile lacului / foto: Daniel Guță/Adevărul
Alunecările de teren afectează malurile lacului / foto: Daniel Guță/Adevărul

Pe data de 10 ianuarie 1975, autoritățile din țara noastră au început lucrările la Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare – Retezat. În cadrul acestora a fost ridicat un baraj, hidrocentralele Retezat și Clopotiva, cât și faimosul lac de acumulare Gura Apelor.

La acea vreme, barajul construit aici era unul dintre cele mai mari din întreaga Europă. Peste nouă milioane de metri cubi de rocă au fost folosiți pentru a ridica acest baraj, iar nu mai puțin de 30 de muncitori au murit în timpul lucrărilor. În ce privește lacul de acumulare, vorbim despre o suprafață de 420 de hectare și o adâncime de 160 de metri. Din păcate, alunecările de teren au afectat serios malurile de aici.

Cea mai mare alunecare de teren a avut loc în 2019

Cea mai mare zonă afectată de alunecările de teren de la lacul Gura Apelor a fost identificată în 2019. Urmele lăsate în urmă de aceste fenomene naturale pot fi văzute în mai multe zone, mai ales în perioada de iarnă și primăvară, când nivelul apei este mai mic. Din fericire, alunecările de teren nu au afectat funcționarea amenajării hidroenergetice, potrivit adevarul.ro.

„Ridicările batimetrice (n.r. subacvatice) au arătat că gradul de colmatare a acumulării este foarte redus, nedepășind 3-4 la sută. Albia din aval de baraj nu prezenta fenomene morfologice de amploare (eroziuni, blocări de albie prin alunecări de versanți, colmatări)”, scrie un raport recent al Hidroelectrica, potrivit sursei citate.

Autoritățile doresc să modernizeze zona

Acum, barajul a fost cuprins în lucrări care vizează modernizarea echipamentelor, cât și diverse reparații. Hidrocentrala Retezat urmează să fie și ea retehnologizată, iar contractul în valoare de 136,5 milioane de euro deja a fost pus în licitație publică.

„Retehnologizarea C.H.E. Râul-Mare Retezat urmărește obținerea următoarelor beneficii: eliminarea restricțiilor de funcționare a generatorului (100/110 MW) și creșterea puterii acestuia de la 167,5 MW (în prezent) la minim 181 MW (în urma retehnologizării); optimizarea costurilor pe MWh produs în centrală; creşterea veniturilor din servicii de sistem; creșterea performanțelor și rentabilității investiției peste nivelul inițial; punerea în siguranţă a tuturor uvrajelor amenajării”, informează Hidroelectrica.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Via Transilvanica, foto Shutterstock jpg
Marius Mangeac, Facebook jpg
Fructe de padure shutterstock 537546088 jpg
Janne Fitzsimmons, Holly, foto Facebook jpg
hidden apple picture puzzle jpg
cel mai batran copac shutterstock jpg
Nadia, foto Facebook jpg
Donald Trump FOTO AFP
image
actualitate.net
image
actualitate.net