Un nou produs românesc este recunoscut în Uniunea Europeană! Ce este „sardeluța marinată”
În cursul zilei de marți, un nou produs delicios românesc a fost înscris în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), de către Comisia Europeană. Este vorba despre „sardeluța marinată”, un produs delicios obținut prin marinarea șprotului.
Un nou produs delicios din țara noastră este acum protejat în Uniunea Europeană! Este vorba despre o rețetă cunoscută drept „sardeluța marinată”, care chiar în această săptămână a fost înscrisă în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), de către cei din Comisia Europeană.
Practic, „sardeluța marinată” este obținută, potrivit informațiilor de la adevarul.ro, prin marinarea șprotului, iar în funcție de ce tip de marinadă este folosită, vor putea rezulta trei varietăți diferite. Se poate adăuga vin, ulei de foarea soarelui, ori ulei de floarea soarelui cu ardei iuți, alături de șprotul marinat. Astfel, alături de diferite alte ingrediente ce îi pot da o aromă și mai specială, această rețetă poate avea gusturi foarte diferite, în funcție de ingredientele folosite.
De obicei, ingredientele cele mai comune pentru această rețetă sunt sarea neiodată, oțet de vin, vin alb, ulei, zahăr, ardei iute, boia dulce, semințe de coriandru, boabe de piper, cât și foi de dafin.
„Sardeluța marinată” este acum protejată în Uniunea Europeană
Mai trebuie menționat faptul că țara noastră are deja 13 produse recunoscute și protejate. Iar nu mai puțin de 11 dintre acestea au Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Este vorba despre magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, cârnații de Pleșcoi, telemeaua de Ibănești, scrumbia afumată de Dunăre, cât și multe altele.
Iar pe lângă acestea, mai sunt și alte produse din țara noastră care au fost identificate pentru o posibilă înregistrare, la nivel european. Ar fi vorba despre telemeaua de Vaideeni, brânz de burduf de Bran, cârnații oltenești, covrigul muscelean, dar și multe altele pe lângă acestea.
În total, țara noastră are deja 13 produse tradiționale înregistrate în sistemele de calitate europene, dintr-un total de 1.760 de produse alimentare din toate statele membre. Iar acum, alături de acestea se află și un nou produs românesc, „sardeluța marinată”.