Un nou tip de fraudă pe internet. Avertisment pentru toți românii: „Atenție la mesajele de la șef"

Din păcate, Internetul nu este deloc un loc chiar atât de sigur, iar dacă nu suntem atenți, cea mai mică neatenție ne poate aduce pierderi financiare însemnate. Acum, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) ne avertizează că există o nouă amenințare care îi poate afecta pe angajații diverselor companii din țară.

Noua fraudă care îngrijorează specialiștii / foto: Shutterstock
Noua fraudă care îngrijorează specialiștii / foto: Shutterstock

Se pare că o nouă amenințare cibernetică poate provoca pagube uriașe angajaților din companiile din țară. Mai precis, cei vulnerabili în fața acestei noi provocări sunt angajații abilitați să facă plăți, ori transferuri bancare, în numele organizației pentru carel lucrează.

Această fraudă a devenit cunoscută sub numele de „Mesaj de la șef”, iar, în mod practic, ea constă în constactarea telefonică, ori prin e-mail, a angajaților, chiar de către infractori. Aceștia se prefac a fi superiori din cadrul companiei în cauză, iar scopul lor este de a crea îndeajuns de multă confuzie și panică în potențiala victimă, încăt să o poată convinge pe aceasta să facă o plată, ori un transfer bancar fraudulos.

Noua fraudă care face ravagii pe Internet

Din păcate, DNSC mai spune că o simplă căutare pe Internet ne va arăta că au existat multe persoane care au căzut victime acestui nou tip de fraudă. Iar sumele pe care infractorii reușesc să le extragă de la victime pot fi unele însemnate.

„Recent, angajatul unei multinaționale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferințe realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacții bancare importante”, au comunicat cei de la DNSC, conform Antena 3 CNN.   

Experții explică că infractorii își studiază victimele, motiv pentru care sunt extrem de bine informați despre organizația la care pretind că lucrează. Aceștia contactează victimele prin telefon, ori prin e-mail, iar odată ce stabilesc contactul, pretind că sunt manageri importanți din cadrul companiei.

Victimei i se cere să facă o plată urgentă, de cele mai multe ori într-un cont aflat în afara țării. De asemenea, angajaților li se cere să nu respecte procedurile interne pentru autorizarea plăților.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net