Un nou val de cutremure a provocat panică în Gorj. Ce magnitudine a avut cel mai puternic

După două săptămâni de pauză, noaptea trecută s-au produs noi cutremure, în Gorj, zona din România cea mai activă seismic din ultimele trei luni.

Județul Gorj este foarte activ din punct de vedere seismic / foto: INCDFP
Județul Gorj este foarte activ din punct de vedere seismic / foto: INCDFP

Potrivit Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) în doar zece ore, în Gorj s-au înregistrat patru cutremure, dintre cel mai puternic a avut 3.4 magnitudine pe scara Richter.

Dintre aceste patru seisme, trei au avut loc în decurs de 15 minute, fapt care a creat, potrivit antena3, panică printre localnici, care se așteaptă la ce e mai rău. Pe rețelele de socializare, oamenii povestesc că a fost scurt ca durată, dar a fost resimțit și a produs agitație în toată zona Gorjului.

Epicentrul este în zona unde s-au înregistrat deja peste 2.600 de replici din februarie și până în prezent.

2.600 de replici, în Gorj, din februarie și până astăzi

Cel mai mare ca magnitudine, de 3,4 pe scara Richter, a avut loc la ora 10:06. Epicentrul este în zona unde s-au înregistrat deja peste 2.600 de replici din februarie și până în prezent.

Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului de 5.2 , această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce privește reevaluarea hazardului și a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali. Astfel, au fost înregistrate aproximativ 2.150 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine ≥ 3.

Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 și 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune.

Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9, respectiv 5.2 și 5.7 au fost resimțite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate.

„Energia eliberată de cutremure este convertită în unde seismice ce se propagă la suprafața Pământului, iar cantitatea de energie eliberată este proporțională cu magnitudinea lor. O creștere cu o unitate a magnitudinii înseamnă o creștere de 30 de ori a energiei eliberate.

Un cutremur cu anumită magnitudine poate fi echivalentă cu explozia subterană a unei anumite cantități de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare. Energia unui cutremur se poate calcula folosind megatone de TNT ca unitate de energie.

Bomba atomică de la Hiroshima a eliberat o cantitate de energie similară unui cutremur de magnitudine Mw=6”, potrivit INFP.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net