Un român și-a pierdut dreptul de a vota pentru că este căsătorit cu o persoană de același sex
Adrian Coman nu mai are dreptul să voteze deoarece este căsătorit cu o persoană de același sex. El și soțul lui, Clai Hamilton, formează un cuplu de mai mult de 17 ani, iar de 9 ani, cei doi au devenit soți. Adrian Coman nu mai poate vota și nici nu are drept de ședere în România mai mult de 90 de zile, astfel, devenind un străin chiar în țara sa.
La începutul anului 2019, Adrian Coman a solicitat la Consulatul României de la New York reînnoirea pașaportului personal. Acesta a completat un formular online, unde s-a declarat căsătorit la întrebarea obligatorie privind statutul civil. După ce a completat formularul, bărbatul în vârstă de 47 de ani a depus ca anexă o copie a certificatului de căsătorie, de unde rezultă că partenerul său este de același sex, potrivit libertatea.ro.Nu a trecut mult, iar răspunsul reprezentanților Consulatului l-au anunțat că nu poate fi procesată cererea lui, dat fiind faptul că certificatul său de căsătorie nu are corespondent legal în regimul actelor de către starea civilă, emise de statul român.
El a cerut explicații atât de la MAE, cât și de la Direcția de Pașapoarte, respectiv Direcția pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI. De la toate instituțiile au venit aceleași răspunsuri. Statul român nu recunoaște căsătoriile între prsoane de același sex. Astfel, singura posibilitate pentru Adrian ca să primească un pașaport ar fi declararea unui statut civil fals, adică necăsătorit. Numai așa, Adrian n-ar mai fi nevoit să prezinte un certificat privind statutul său civil.
“Eram în America când am completat cererea, deci aș fi făcut un fals în acte dacă m-aș fi declarat necăsătorit. Avem un proces cu statul român pentru reședința lui Clai, încă neîncheiat, care e exact despre acest lucru: recunoașterea lui ca soț pentru a primi o reședință în România. N-am cum să mă judec cu statul român pentru această chestiune și, pe de altă parte, să mă declar necăsătorit pentru o altă procedură“, a explicat Adrian situația lui legală fără ieșire, potrivit sursei citită mai sus.Conform Constituției, la art. 36, prevede că toți cetățenii români de la vârsta de 18 ani au drept de vot. Excepție fac “debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie“ şi persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.
Chiar dacă Adrian Coman nu face parte din niciuna dintre categoriile amintite anterior, el nu are dreptul la vot pentru că singurul său act de identitate care îi intermediază legătura cu instituțiile din România nu mai e valabil.„Mersul la vot este ceva ce facem împreună, ca familie. Cred că m-aș simți foarte dezamăgit și neîndreptățit dacă aș fi privat de acest drept, mai ales dacă mă uit în trecut la cei care au luptat pentru ca eu să am dreptul să votez”.
Un român şi un american cer să le fie recunoscută căsătoria
Demersul soților Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton a început în 2013, când Inspectoratul General pentru Imigrări le-a refuzat recunoașterea căsătoriei pentru a-și putea exercita dreptul la libertate de circulație pe teritoriul Uniunii Europene. Din acel moment, Adrian și Clabourn au început lupta cu statul român, susținuți de familie, de Asociația ACCEPT, organizația care promovează drepturile persoanelor LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender), și de Coaliția anti-discriminare. Instanțele din România au avut nevoie de trei ani pentru a hotărî cine e abilitat să judece cazul. Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, care a decis să trimită la CCR excepția de neconstituționalitate ridicată de Asociația ACCEPT privind articolul 277 alineatele 2 și 4 din Codul Civil.
Cei doi soţi trăiesc la New York, dar pentru ei visul de a îmbătrâni împreună este legat de România. Totuși, există o problemă: Robert Clabourn Hamilton nu are voie să stea aici mai mult de 3 luni în calitate de membru de familie, deoarece căsătoria sa cu un cetăţean român nu este recunoscută.
„În România, relația noastră clădită de 14 ani nu există. Îmi doresc să mă întorc acasă, unde m-am născut și am crescut. Vreau să pot să fac asta fără probleme alături de familia mea, de omul pe care îl iubesc“, explica Adrian în urmă cu treia ani.