Un seism devastator se va putea produce în Vrancea după anul 2040

Ultima actualizare:

„Am spus tot timpul că eu nu fac nici o predicţie privind viitorul mare cutremur vrâncean, iar tot ce am prezentat eu sunt datele rezultate dintr-o analiză a cutremurelor mari, adică a celor cu magnitudinea pe scara Richter mai mare de 7,00 ce au avut loc în ultimii 300 de ani pe teritoriul României. De remarcat că aceste seisme vrâncene, de mare adâncime, sunt distrugătoare când magnitudinea pe scara Richter este strict mai mare de 7,00. De exemplu, cutremurul din 30 august 1986, cu adâncimea 135 km, a avut magnitudinea 7,00, dar nu s-a produs nici o avarie pe teritoriul României şi nu a murit nimeni", a spus Gheorghe Mărmureanu pentru „Adevărul".

„Nu se poate face predicţie de cutremure nicăieri în lume. Eu mă bazez pe istorie, pe date. Cutremur mare ar putea să fie după 2040, însă nu cred că va fi mortal. Următorul va fi foarte adânc şi va afecta Bucureştiul foarte puţin. Risc există la clădirile vechi, trebuie să construim clădiri corespunzătoare. Zona centrală ar putea să cadă şi la cutremure mai mici", ne-a spus profesorul Mărmureanu.

În studiul său, cercetătorul a analizat toate cutremurele mari de magnitudine peste 7,00 şi efectele sale. A început cu cel din 11 iunie 1738, care a fost de magnitudine 7,3 pe Richter şi a fost simţit până în Serbia. Unda seismică a afectat, printre altele, Cetatea Neamţului, unde s-au dărâmat ziduri de 4-5 m grosime.

Cel mai mare cutremur din istorie este considerat cel din 26 octombrie 1802, care a avut magnitudinea 7,9. Atunci, majoritatea bisericilor au fost distruse, în Bucureşti, Muntenia şi Moldova. Un alt seism devastator a fost în 23 ianuarie 1838, cu magnitudinea 7,3 pe Richter.

Acest cutremur a provocat modificări importante de relief. Au fost 720 de morţi şi tot atâţi răniţi, un munte s-a prăbuşit, ducând la formarea Lacului Roşu. „Este un cutremur similar celui din 4 martie 1977", spune Gheorghe Mărmureanu.

„În concluzie, în ultimii 300 de ani, au fost 5 mari cutremure, la diferite distanţe în timp şi la diferite adâncimi. Secvenţele sunt: 1738, 1802 - după 64 de ani (de mare adâncime); 1838 - după 36 de ani; 1940 - după 102 ani (de mare adâmcime) şi 1977 - după 37 de ani. Urmează ca viitorul mare cutremur să fie de mare adâncime, într-o perioadă între 64 şi 102 ani", spune cercetătorul.

Aşadar, cel mai probabil seism devastator se va putea produce în Vrancea după anul 2040. Aceasta este concluzia studiului realizat de profesorul Gheorghe Mărmureanu.

«Tăticul cutremurelor» stă la etajul 3, într-un bloc vechi de 50 de ani

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene si Albert de Monaco Facebook2 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net