Un spital dintr-un oraș mic, în presa internațională: „Cea mai bună instituție de acest fel din România”
Au una dintre cele mai frumoase țări din lume, cu cel mai ridicat nivel de educație și de trai, potrivit programului Human Development Index din cadrul ONU, dar jurnaliștii elvețieni au fost foarte interesați să afle cum este viața într-un orășel din România. Îl numesc „Dacia City” și spun că aici au găsit o fabrică de mașini și o mândrețe de spital. Este vorba, desigur, despre orașul Mioveni, județul Argeș.
Jurnaliștii prestigiosului ziar elvețian Neue Zürcher Zeitung au mers la poalele Carpaților, la Mioveni, fiind curioși să afle cum e viața în ”Dacia City”. Paul Flückiger semnează reportajul ”Viața în Dacia City. O uzină auto schimbă provincia românească”.
„Dacia City”
„E după-amiază. Zeci de oameni, majoritatea bărbați, cu fețe obosite, își cumpără alune, fursecuri și băuturi zaharate de la un chioșc din tablă. Apoi, se îndreaptă cu priviri plictisite spre stația de autobuz a fabricii” de la Mioveni își începe reportajul jurnalistul elvețian care aminteșe că pe vremea lui Ceaușescu orășelul se numea Colibași și scrie că în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare puternică datorată industriei auto.
Spitalul de la Mioveni, „cea mai bună instituție de acest fel din România”
„La București, care se află la două ore de mers cu mașina, umblă vorba că lucrurile merg în direcția cea bună la Mioveni, unde întâlnești pe stradă multe mame tinere cu cărucioare pentru copii. Prin urmare, locuitorii orașului Dacia de la poalele Carpaților ar fi optimiști. În plus, spitalul de stat din Mioveni, primul construit de la căderea comunismului în 1989 și care a fost recent inaugurat, este cunoscut în toată România”, își continuă reportajul jurnalistul elvețian.
„În clădirea cu șapte etaje vopsită în gri-galben-verde, cu paznic la poartă, nu intri decât cu programare. La intrare te întâmpină un acvariu imens și trei automate cu gustări. Potrivit unui bărbat, proaspăt devenit tată, spitalul din Mioveni este cea mai bună instituție de acest fel din țară”, mai scrie jurnalistul elvețian.
Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Paul Flückiger descrie în materialul său și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel
„Sentimentul de calm și pustietate care domnește în acest edificiu religios, generos decorat, contrastează cu forfota cotidiană din centrul orașului, întreținută de magazine mici, săli de jocuri și cafenele întinse de-a lungul Bulevardului Dacia. Dar și de negustorii de haine second-hand, ouă și legume postați pe trotuar”.
Flückiger face apoi o trecere în revistă a istoriei Uzinei Dacia și nu omite să amintească despre românii care au părăsit orașul și țara.
„Între 2002 și 2011, adică în plină perioadă de glorie a Loganului și a extinderii uzinei finanțate de francezi, Mioveni a pierdut o zecime din populație. Mai mult, ”primele rezultate ale recensământului din 2022 indică faptul că Mioveni a continuat să fie afectat în mod similar de emigrație începând cu 2011. În Pitești, scăderea din 2011 până în 2022 este de 9% iar în întreg județul Argeș se înregistrează un minus de 7%”, scrie jurnalistul străin.