Un tânăr a făcut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din România. Ce recompensă a primit din partea statului

Răsplătit şi nu prea! Gabriel Betej, un tânăr din comuna Prigoria (Gorj), a făcut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din România, cu ajutorul unui detector de metale. Iată ce recompensă a primit din partea statului român, după ce a găsit obiecte de aur de mare însemnătate istorică!

Gabriel Betej şi setul de brăţări tracice. Foto: Arhivă personală
Gabriel Betej şi setul de brăţări tracice. Foto: Arhivă personală

Lucrează în construcţii, dar e pasionat de arheologie! Un tânăr din comuna gorjeană Prigoria, situată la 40 de kilometri de Târgu Jiu, a găsit, în urmă cu un an, un set de brăţări tracice din aur, cu o vechime de peste 3.000 de ani, scrie adevarul.ro. Gabriel Betej, care adoră să caute vestigii istorice cu ajutorul unui detector de metale, a fost „recompensat” de statul român pentru descoperirea făcută.

Obiectele descoperite de tânărul gorjean au ajuns la Muzeul Judeţean. Foto: Arhivă personală
Obiectele descoperite de tânărul gorjean au ajuns la Muzeul Judeţean. Foto: Arhivă personală

„Am primit 12.150 de euro, după ce banii au fost impozitaţi. Brăţările au fost evaluate la aproximativ 30.000 de euro şi eu am primit 45%. Ce să zic? Sunt mulţumit de această sumă şi abia aştept ca obiectele de aur să fie expuse la Muzeul Judeţean Gorj. Pentru mine, expunerea brăţărilor la muzeu este cu adevărat cea mai mare recompensă. Am primit banii după aproape şase luni şi i-am pus deoparte pentru zile negre. Nu se ştie când o să am nevoie de ei“, dezvăluie cu modestie tânărul gorjean.

„Brăţările fac parte din categoria «Tezaur». Reprezintă, cu siguranţă, cea mai importantă descoperire arheologică din judeţul Gorj, mai ales dacă ţinem cont de metalul din care sunt realizate aceste obiecte“, explică Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Acesta a precizat că, pentru expunerea obiectelor de aur, este nevoie de vitrine speciale, iar acestea au fost deja comandate şi urmează să fie montate în incinta muzeului. Gabriel Betej a mai găsit o mască romană unică în România, oferită, de asemenea, Muzeului Judeţean de Istorie. 

image

„S-au mai găsit una în Franţa şi una în Olanda. Pentru această mască n-am primit nici o recompensă până acum. Nici nu ştiu dacă a fost evaluată“, mai spune Gabriel. Masca romană a fost descoperită în august 2022.

Gabriel Betej a mai donat autorităţilor zeci de obiecte vechi de mii de ani.

Arheologul amator din Gorj a găsit o adevărată comoară
Arheologul amator din Gorj a găsit o adevărată comoară

„Am dus la primărie căldări mai vechi. Am predat muzeului topoare, unul roman şi altul din bronz. Am mai găsit un vas în miniatură din bronz, două topoare dacice din metal şi două monede romane din argint. Le-am descoperit în pădurea din Prigoria, în apropierea locuinţei mele“, povesteşte Gabriel.

„Ies cu detectorul în timpul iernii, fiindcă am mai mult timp liber. Când încep lucrul, doar în weekend mai pot căuta obiecte istorice. Această activitate mă relaxează“, încheie arheologul amator. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dureri de cap jpg
casa pacific palisades profimedia (1) jpg
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net