Traseul unui drum roman a fost descoperit în țara noastră! Ce rol important a jucat în istoria României

O descoperire uimitoare a lăsat fără cuvinte specialiștii din Bistrița-Năsăud. În timpul unor cercetări de teren, în localitatea Crănimăt (ce se află în comuna Șieu-Măgheruș), a fost descoperit traseul unui drum roman.

Drumul a fost descoperit în județul Bistrița Năsăud / foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
Drumul a fost descoperit în județul Bistrița Năsăud / foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Potrivit informațiilor de la historia.ro, descoperia a fost făcută de către specialiștii de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Aceștia au efectuat în zona localității Crănimăt (comuna Șieu-Măgheruș) mai multe cercetări de teren, pe parcursul săptămânii trecute. De asemenea, specialiștii au efectuat și fotografii aeriene în această zonă, iar cu ajutorul acestor metode au reușit să aducă la lumină traseul unui drum roman.

Cercetările efectuate în această zonă de către experți au avut ca scop identificarea, cât și stabilirea planimetriei anumitor situri arheologice din această locație. Aceste situri arheologice au fost menționate ca fiind existente în zona în care au fost efectuate cercetările, dar specialiștii nu cunoșteau, cu exactitate, unde se aflau acestea.

Acum, cu ocazia noilor cercetări efectuate de către specialiști, a fost identificat traseul unui posibil drum roman care lega valea Someșului de castrul roman de la Orheiu Bistriței. Această fortificație romană era încă vizibilă în anul 1866, când a fost menționată de către K. Torma, au explicat experții.

Trasseul unui drum roman a fost descoperit în țara noastră

Castrul roman din această zonă, de la Orheiul Bistriței, fusese construit cu zid de piatră, fiind vorba despre un castru auxiliar. El era strâns legat de un alt castru roman din zonă, acesta situat la Livezile. Împreună, ele făceau parte din linia de apărare a provinciei romane Dacia Porolissensis.

Această fortificație a fost ridicată prin secolele II, sau III, iar în apropierea sa exista și o așezare romană civilă. Se pare că acest castru impresionează chiar și acum, specialiștii find surprinși de dimensiunile mari pe care le avea.

Astăzi, ruinele castrului se află în satul Orheiul Bistriței, din localitatea cu numele sugestiv de Cetate, aflată în apropiere de orașul Bistrița Năsău. Fortificația a început să fie menționată de către cercetători sași încă din secolul XIX.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net