Unde este cea mai veche mânăstire din România. Ce trebuie să știi despre lăcașul de cult

La aproape 600 de kilometri de București, în județul Arad, se află Mânăstirea Hodoș-Bodrog. Este potrivit specialiștilor, cel mai vechi lăcaș de cult din România cu viață monahală neîntreruptă. Povestea mânăstirii este demnă de un roman și este suficient să spunem că pentur ea a fost deviat râul Mureș

Mânăstirea Hodoș-Bodrog
Mânăstirea Hodoș Bodrog găzduiește icoane făcătoare de minuni. Foto: adevarul.ro

Din punct de vedere geografic Mănăstirea Hodoș – Bodrog se află pe cursul inferior al Mureșului, la o distanță de 12 km municipiul Arad, pe Drumul Județean 682 . Venind din Arad se merge spre Timisoara, pe Drumul Național 69  și înainte de benzinăria OMV din Aradul Nou – la semafor – se virează la dreapta pe strada Ogorului.  

Se trece de cele trei sensuri giratorii de la capătul străzii Ogorului, urmărind de fiecare dată direcția Zădăreni pe DJ682. La primele două sensuri giratorii există și indicatoare maro cu inscripția „mânăstire” 

Ce trebuie să știi despre mânăstirea Hodoș-Bodrog 

Biserica are hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (21 Noiembrie) și este construită în stilul bizantin scrie manastireabodrog.ro. În decursul timpului biserica a trebuit sa fie de mai multe ori restaurată, pastrându-se însă forma ei inițială, intervenindu-se doar la acoperiș, care, în sec. XVIII, a primit o formă barocă. 

Pentru a putea fi mai bine protejată și pentru a-i mări interiorul, în anul 1790 s-a mai adăugat un pridvor, care era prevăzut a fi cu turlă, dar din lipsă de fonduri nu a mai putut fi terminat. Zidul de nord al bisericii s-a păstrat netencuit, evidențiindu-se materialul din care a fost construită biserica: pietre și cărămizi romane. 

Pictura bisericii datează din anul 1658 si a fost executată de către Nicodim Diaconul. Din cauza deselor inundații și a pânzei de apă freaticî, igrasia a pătruns până la nivelul ferestrelor, ceea ce a făcut necesară restaurarea picturii vechi, în anii 1938, respectiv 1943. 

În exterior biserica a fost pictată în anul 1968 iar sculptura iconostasului și a mobilierului datează din anul 1940. Din aceeasi perioadă cu biserica de sec. XIV, datează și turnul-clopotniță, zidit din caramidă, care a fost restaurat în anul 1904, fiind aplicată o scara metalică și un acoperiș. O altă restaurare s-a facut în anul 1978. 

Pe latura de sud a turnului-clopotniță se găsește o emblemă care reprezintă doi ostași cu capete de turci în vârful săbiilor. Clopotnița a servit și ca turn de observare pe vremea când oștile otomane amenințau mănăstirea. 

Până în anul 1839, mănăstirea era situată pe malul drept al Mureșului, aparținând de satul Bodrogu Vechi și de comuna Pecica. Deoarece lăcașul de cult era periclitat de cursul Mureșului, care-își apropiase malul până lângă zidurile construcției, în anul 1839, râul Mureșul a fost deviat, fiind dirijat la nord-vest de mănăstire. 

Icoana Maicii Domnului de la mânăstirea Hodoș Bodrog
Icoana făcătoare de minuni a „Maicii Domnului”. FOTO: adevarul.ro/arhivă mănăstire

De ce este celebră mânăstirea Hodoș-Bodrog 

Conform manastireabodrog.ro, prima atestare documentară a așezământului datează din anul 1177, după cum reiese dintr-o diplomă dată de Regele Bela al III-lea al Ungariei. Tradiția spune că mănăstirea a luat ființă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ icoana „Maicii Domului cu Pruncul Iisus”, considerată făcătoare de minuni.  

Exact pe acel loc, credincioșii au construit o biserică. Pentru a confirma datele tradiției, se mai păstrează încă, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit odorul de preț. De asemenea tot aici mai este păstrată o altă icoană celebră, „Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului” 

Se spune că de secole, credincioșii din toată zona și în anii din urmă din toată România vin spre a se închina deoarece și ea face minuni. În exteriorul bisericii, pe zid, este o inimă din piatră, iar credincioşii se opresc aici pentru că au credinţa că, dacă îşi lipesc urechea de piatră, se aud bătăi de inimă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net