Unde schiem pe Valea Prahovei?
Peste 20 de pârtii de calitate aşteaptă turiştii pe Valea Prahovei în acest sezon de schi. În Sinaia şi staţiunile de lângă, sezonul începe la jumătatea lui decembrie şi se încheie tocmai la finalul lunii mai.
Staţiunea Sinaia oferă iarna cel mai bun schi de altitudine din România. Datorită crestelor de peste 2000 de metri, sezonul începe la jumătatea lui decembrie şi se încheie tocmai la finalul lunii mai. Sinaia are în total 13 pârtii: Valea Soarelui, Valea Sorelui - pe firul văii, Lăptici, Valea Dorului - variantă, Valea Dorului 1, Valea Dorului 2, Drumul de Vară, Carp, Papagal, Târle şi Pârtia Nouă, care leagă Cota 1400 de Telegondolă şi urmează să fie deschisă în acesată iarnă.
Pârtiile sunt destinate tuturor categoriilor de schiori, de la începători la experţi, şi sunt deservite de 5 instalaţii: telecabina, telegondola şi 3 telescaune. Pârtiile situate la peste 1400 metri altitudine nu au nocturnă şi nici instalaţii de produs zăpadă artificială. În schimb, Pârtia Nouă care porneşte de la Cota 1000 la Cota 1400 are tunuri şi lăncii pentru zăpadă artificială, iar porţiunea destinată începătorilor are şi iluminat nocturn. În ceea ce priveşte preţurile pentru accesul la instalaţiile de transport pe cablu, ele nu au fost deocamdată majorate faţă de cele practicate anul trecut. Astfel, la instalaţiile Teleferic Prahova o cartelă pentru o zi costă 143 de lei, una de o jumătate de zi 105 lei, iar pentru două zile 262 de lei. La instalaţiile Primăriei Sinaia, cartelele cu 80 de puncte costă 130 de lei, cele cu 100 de puncte - 160 lei, iar cele cu 250 puncte - 380 de lei. O urcare cu telescaunul din Valea Soarelui anulează 6 puncte, iar la telegondolă se anulează pentru o urcare 8 puncte.
Schiorii avansaţi şi practicanţii snowboard-ului vor avea parte de o surpriză la Buşteni în acest sezon. Domeniul schiabil din staţiune a fost extins, fiind amenajată o nouă pârtie de schi, Kalinderu II. Aceasta are o lungime de 1100 metri, o lăţime de 50 metri şi o înclinare de 27%. Noua pârtie este dotată cu instalaţie de nocturnă, dar şi cu tunuri pentru zăpadă artificială şi va fi inaugurată în acest sezon. În paralel, funcţionează şi vechea pârtia Kalinderu, destinată atât avansaţilor, cât şi începătorilor.
Domeniul schiabil de la Buşteni este deservit de un telescaun debraiabil care are o capacitate de transport de 1200 persoane/oră. Nici aici tarifele nu au fost deocamdată modificate faţă de cele percepute în sezonul trecut. O cartelă valabilă pentru 6 urcări costă 75 lei, una cu 13 urcări costă 150 lei, iar preţul tichetului valabil pentru o zi ajunge la 250 de lei.
Staţiunea Buşteni deţine şi singurul Fun Park de pe Valea Prahovei, funcţional atât vara, cât şi iarna. Parcul este dotat cu o sanie-tobogan, carusel, snowtubing, are o pâtie sintetică de schi pentru începători şi o bandă transportoare. Instalaţiile funcţionează şi pe timpul nopţii, parcul fiind dotat cu nocturnă, iar tariful este 5 lei/tură.