Vacanța de primăvară. Când începe și câte zile libere au elevii

Nu a trecut mult timp de la vacanța de schi, din februarie, că deja elevii se gândesc la următoarele zile libere. Vacanța de primăvară va fi în aprilie, pentru că a fost stabilită în așa fel încât să încorporeze Paștele Catolic, cât și pe cel Ortodox. 

Vacanța de primăvara va începe vineri, 7 aprilie 2023 Foto: Pixabay.com
Vacanța de primăvara va începe vineri, 7 aprilie 2023 Foto: Pixabay.com

Cei din ministerul Educației au anunțat că vacanța de primăvară ar urma să cadă pe 7 aprilie 2023, şi să ţină până marţi, 18 aprilie 2023, ceea ce înseamnă că elevii vor fi liberi pentru o perioadă de aproximativ 12 zile. Din cele 12 zile, practic doar câteva sunt cu adevărat zile de vacanţă, restul fiind considerate zile libere legale.

Cum anul şcolar 2022-2023 a fost împărţit în cinci module de cursuri, trebuie menționat că vacanţa de primăvară 2023 asigură, practic, legătura între ultimele module de cursuri.

Concret, modulul 4 de cursuri a început în luna februarie 2023, după aşa-numita vacanţă de schi, şi ar urma să se încheie joi, 6 aprilie 2023, înainte de intrarea în vacanţa de primăvară 2023.

Cum aceasta începe vineri, 7 aprilie 2023 şi se termină marţi, 18 aprilie 2023, de miercuri, 19 aprilie 2023, elevii din România intră în al 5-lea şi ultimul modul de cursuri din anul şcolar 2022-2023. Acest al 5-lea modul de cursuri ţine până vineri, 16 iunie 2023.

Vacanțe școlare pentru 2022-2023

24 - 30 octombrie – vacanță de toamnă pentru toți elevii
23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanță de iarnă pentru toți elevii
februarie 2023 – vacanță mobilă pentru toți elevii
7 aprilie – 18 aprilie – vacanță de primavară pentru toți elevii
17 iunie – 4 septembrie – vacanță de vară pentru toți elevii

Elevii din România au cele mai multe zile de vacanță din Europa

România este una dintre cele trei țări europene care au cele mai puține zile de școală din Europa, la fel ca Malta și Albania. Numărul mai mic de ore de școală este direct corelat și cu rezultate mai slabe la teste ca PISA (programul pentru evaluarea internațională a studenților), arată studiile. 

Câte zile de școală sunt într-un an

Elevii români din ciclul primar merg 167 de zile din an la școală, iar cei de gimnaziu și liceu merg 172 de zile din an la ore. Comparativ, media europeană este undeva 180 de zile de școală, iar recordul îl dețin Danemarca și Italia. 

În Finlanda, țara cu cel mai lăudat sistem de educație din lume, elevii merg la școală 190 de zile din an. În Franța, țara pe care România a copiat-o în privința modelului educațional, elevii de la ciclul primar merg la școală 162 de zile din an, iar cei de la gimnaziu studiază 180 de zile pe an.

România este în top 3 țări cu cele mai puține zile de școală

,,Legat de numărul de zile de școală, aici discuția este una interminabilă. Toată lumea își dorește cât mai mult timp alocat învățării, dar să nu uităm că nu numai numărul de zile de școală determină calitatea actului educațional. Există mulți alți factori, care trebuie corelați: programe, planuri-cadru, ceea ce se face efectiv în clasă", a explicat pentru Click! Robert Avram, fostul președinte al Consiliului Elevilor. 

image
image
image
image
image
image
pensie jpg
Erik cel Sfânt și cruciada din Finlanda jpeg
tichete de masa jpg
index png
casa gheata avion carla george profimedia (1) jpg
vreme  jpg
jake marshall jpg
image
actualitate.net