Vacanță în Maldive, la preț de Eforie! Câți români au picat în plasa sms-ului cu link virusat

Românii nu se gândesc de două ori înainte de a accesa o ofertă imbatabilă pe internet! Nici măcar nu verifică adresa expeditorului! 

Zeci de mii de români au deschis un link virusat     Foto: Shutterstock
Zeci de mii de români au deschis un link virusat Foto: Shutterstock

Autoritățile au vrut să testeze vigilența românilor și au lansat un sms - test. În mesaj se anunța o vacanță la preț, iar foarte mulți oameni au căzut în plasă. Nu au verificat nici măcar de un de vine oferta și au desărcat fișierul atașat. Din fericire pentru ei, nu a fost un atac cibernetic în toată regula.

Nu mai puțin de 20.000 de români au picat cu „brio” acest test! Au căzut în plasa ofertei imbatabile și au deschis mesajul. Presupusa vacanţă era, de fapt, o campanie demarată de autorităţi pentru a preveni fraudele pe internet. A fost vorba despre un test conceput de polițiști și experți în securitate cibernetică, care a arătat că românii nu se asigură înainte de a accesa un link pe internet.

Au vrut să testeze vigilența pe internet

Vrând să testeze cât de vigilenți sunt româniii când vine vorba despre ofertele care circulă pe internet, autoritățile au făcut publică o ofertă de vacanțe exotice, iar timp de trei zile, zeci de mii de români au deschis mesajul, fără să verifice absolut nimic înainte. Nici chiar prețul foarte mic nu le-a dat de gândit că ar putea fi ceva în neregulă.

Dacă ar fi fost un atac cibernetic real, telefoanele sau laptopurile de pe care s-a accesat link-ul, dar și datele lor bancare ar fi fost compromise. Au avut noroc și nu au pierdut nimic de data asta, au aflat doar că o vacanță în Maldive la preț de Eforie nu există.

Ce spun specialiștii în securitate cibernetică

Un expert în securitate cibernetică a explicat pentru adevarul.ro că „una dintre cele mai bune unelte pentru identificarea mesajelor rău intenţionate este faptul că sunt scrise cu greşeli gramaticale. Asta înseamnă că sunt preluate din alte limbi şi traduse în limba română”.

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender, spune că în ziua de astăzi este disponibilă gratuit o funcţie care interceptează SMS-urile cu linkuri periculoase şi avertizează potenţiala victimă imediat ce a primit mesajul periculos. Utilizarea soluţiilor de securitate pe orice fel de dispozitiv este prima şi cea mai importantă măsură pe care o poate lua orice individ.

Documente problemă

Expertul Bitdefender a arătat şi ce facem, de exemplu, dacă primim un document nesolicitat de la o persoană prietenoasă, de la bancă sau o cunoştinţă, adică cum verificăm autenticitatea expeditorului.

„În primul rând, instituţiile şi companiile nu solicită şi nu trimit documente sensibile prin e-mail sau alte metode de comunicare. Trebuie să fim suspicioşi imediat ce am primit un astfel de document. De asemenea, trebuie să ţinem dezactivată opţiunea de rulare a funcţiei MACRO în programele de tip Word, Excel etc. Este una dintre principalele metode de infectare prin documente. Dacă avem dubii cu autenticitatea unui mesaj, este întotdeauna recomandat să luăm legătura direct cu expeditorul, telefonic sau prin alte canale, pentru a ne asigura că a trimis mesajul respectiv”, a subliniat Silviu Stahie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net