Vanghelie și alte 55 de persoane, trimise în judecată de DNA. Ce „achiziții nelegale” au făcut în pandemie

Ultima actualizare:

DNA a anunțat dispunerea începerii urmăririi penale față de 56 de persoane, printre care Marian Vanghelie, pe atunci consilier la primăria sectorului 5 și Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, pentru „achiziții nelegale, supraevaluate” făcute în timpul pandemiei.

Marian Vanghelie, urmărit penal de DNA
Marian Vanghelie, urmărit penal de DNA

Procurorii au anunțat că „au dispus efectuarea urmăririi penale față de 56 de suspecți, persoane fizice și juridice, pentru săvârșirea unor infracțiuni în legătură cu achiziții nelegale, supraevaluate, făcute de instituții publice/societăți comerciale din subordinea consiliilor locale ale Sectoarelor 1 și 5, unele coordonate de primar, respectiv Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și SC ECONOMAT Sector 5. Achizițiile supraevaluate ar fi vizat tablete pentru elevi (75.500 bucăți), dar și produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1200 bucăți) și termoscannere (200 bucăți)”, potrivit unui document al DNA, transmite Adevărul.ro.

Vezi și: În ce lux se lăfăie Marian Vanghelie, plasat sub control judiciar

Vanghelie, urmărit penal de DNA. De ce este acuzat fostul primar

Pe lista anunțată de Direcția Națională Anticorupție se află și Marian Vaghelie, care la data faptelor era consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 București. Iată de ce este acuzat fostul edil:

  • constituire a unui grup infracțional organizat;  
  • instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (4 fapte, din care una în formă continuată); 
  • instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave;  
  • complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care 3 în formă continuată); 
  • instigare la fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte, din care una în formă continuată);  
  • instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.”

A doua persoană menționată DNA e Clinciu Romeo, care la data faptelor era director la Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1.

Acesta este urmărit penal pentru: „constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea sprijinirii; abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (2 fapte); fals intelectual (18 fapte); uz de fals (4 fapte, din care una în formă continuată); participație improprie la fals intelectual, în modalitatea instigării unei persoane care comite fapta fără vinovăție; complicitate la fals intelectual; complicitate la fals informatic, în formă continuată; complicitate la deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave”

Pe lista celor 56 de suspecți se află și Daniel Tudorache

Daniel Tudorache este fostul primar al sectorului 1
Daniel Tudorache este fostul primar al sectorului 1

Un nume cunoscut menționat de comunicatul DNA e Daniel Tudorache, actual deputat PSD, la data „faptelor primar al Sectorului 1 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de: complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave”.  

Marian Vanghelie și Daniel Tudorache, urmăriți penal de DNA

Direcția Națională Anticorupție susține că în luna august 2019, Marian Vanghelie împreună cu alte 6 persoane fizice și 5 persoane juridice au constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe parcursul anului 2020, pe trei paliere și ierarhizat, cu scopul de a influența derularea achizițiilor efectuate de instituțiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5.

„Pe parcursul anului 2020, activitatea acestui grup ar fi fost sprijinită și de alte persoane, printre care funcționarii publici menționați mai sus și un expert în achiziții publice, angajat al unei societăți care furniza servicii de consultanță Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și S.C. Economat Sector 5 S.R.L.

În baza unui “program” exact, elaborat, și implementat, membrii grupării infracționale ar fi urmărit devalizarea fondurilor publice ale entităților publice menționate, urmând ca sumele de bani necuvenite, rezultat al prejudicierii bugetelor entităților publice prin achiziții făcute la prețuri supradimensionate, să fie însușite de membrii grupului”, se arată în comunicat.

Prejudiciul se ridică la 67 de milioane de lei

Membrii grupului ar fi acționat în scopul de a pregăti, organiza și sprijini săvârșirea mai multor infracțiuni de fals, vizând crearea unor circuite comerciale fictive, având ca obiect livrări fictive, în cascadă, ale produselor care urmau a fi vândute în final entităților publice, la prețuri supraevaluate și de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite (în orice formă posibilă a participației penale), inclusiv cu consecințe deosebit de grave, în legătură cu derularea procedurilor de achiziție desfășurate de entitățile publice.

Profitând de alocările bugetare pentru achiziționarea de bunuri și servicii și de programele aprobate de Consiliile locale ale sectoarelor 1 și 5 ale Municipiului București, pentru achiziții necesare în perioada pandemiei de COVID-19, grupul infracțional organizat, coordonat de suspectul Vanghelie Marian Daniel, ar fi acționat în maniera descrisă anterior în scopul fraudării fondurilor publice”, mai explică procurorii.

Prejudiciul făcut de cei 56 de suspecți se ridică la aproximativ 67 milioane de lei, conform DNA. „Ca urmare a infracțiunilor săvârșite s-ar fi obținut foloase necuvenite pentru membrii grupului în valoare totală de 67.811.280 lei”, transmit procurorii.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net