Vasile Blaga a fost achitat în dosarul de luare de mită
Zi grea, astăzi, 30 octombrie, pentru foști lideri PDL. Vasile Blaga, Emil Boc și Adriean Videanu vor afla astăzi decizia magistraților de la Tribunalul București, în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale a PDL, din 2011 – 2012. Decizia poate fi contestată.
Vasile Blaga a fost achitat astăzi, 30 octombrie, de magistrații Tribunalului București, în dosarul de luare de mită în campania electorală din 2012. Decizia poate fi contestată.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti s-au pronunțat, astăzi, (30 octombrie) în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale a PDL, în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit mită prin interpuşi 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, scrie news.ro. Fostul lider PDL a fost achitat, dar decizia poate fi contestată.
La ultimul termen al procesului, din 20 octombrie, au fost audiaţi, în calitate de martori, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, şi fostul ministru Adriean Videanu, foşi lideri ai PDL. În sala de judecată s-a aflat şi Vasile Blaga, care a susţinut din nou că este nevinovat şi că nu există probe care să îl incrimineze.
Emil Boc le-a spus magistraţilor Tribunalului Bucureşti că donaţiile la PDL se făceau la sediul partidului, la casierie şi că niciodată nu i s-a condiţionat cuiva numirea într-o funcţie de plata unei sume de bani, relatează news.ro.
El a mai spus, răspunzând unei întrebări a judecătorului, că atunci când a ajuns la PDL exista o regulă: donaţiile se făceau exclusiv la casieria partidului din sediul aflat pe Aleea Modrogan nr 1 şi erau eliberate chitanţe, menţionate în rapoartele finale ale partidului pentru controalele Curţii de Conturi.
Întrebat de judecător despre declaraţiile lui Gheorghe Ştefan, potrivit cărora în PDL ajungeau bani de la firmele care câştigau contracte cu companiile naţionale şi că el a predat personal bani la partid, Boc a spus că nu are cunoştinţă despre aşa ceva şi că fostul primar din Piatra Neamţ avea propuneri pentru mai multe funcţii, dar nu întotdeauna erau acceptate de partid.
La rândul lui, Adriean Videanu a afirmat că în partid exista ”o structură instituţională foarte bine pusă la punct”, explicând şi modul în care se făceau numirile în funcţiile de conducere de la companiile de stat.
La termenul din 6 octombrie, a fost audiată la Tribunalul Bucureşti şi Elena Udrea. Ea le-a spus magistraţilor că, de regulă, îl ruga pe fostul ei soţ, Dorin Cocoş, să contribuie cu bani pentru PDL şi că au existat cazuri în care anumite persoane sponsorizau prin intermediari mai multe partide în acelaşi timp.
Dosarul finanțării ilegale a campaniei PDL
În dosarul finanţării ilegale a PDL, în 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga. Procurorii îl acuză de trafic de influenţă, pentru că, în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL şi senator, ar fi primit în patru rânduri, printr-un interpus, 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.
Procurorii DNA Ploieşti au arătat, în rechizitoriu, că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi prin intermediul unor firme de tip ”fantomă” ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei.
Anchetatorii DNA au identificat în acest dosar mai multe firme ”fantomă” folosite pentru a scoate banii proveniţi din contractul dintre o companie naţională din domeniul energiei şi Romsys, astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL.
Potrivit anchetatorilor, una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamţ este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind şi cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte şi care să scoate din bănci banii.
În 20 aprilie, fostul vicepreşedinte al PDL Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a făcut trafic de influenţă şi şi-a folosit funcţia pentru a obţine ilegal bani pentru partid. Instanţa a mai dispus ca de la Gheorghe Ştefan să fie confiscată suma de 1.650.000 de euro şi a menţinut sechestrul pus de anchetatori pe imobile ale lui Ştefan, până la concurenţa sumei de 2.350.000 de euro.