Verifică-ți în fiecare an alunițele cu un aparat de ultimă generație!

Ultima actualizare:

    Dr. Dorina Giurcăneanu îi explică Letiției ce a constatat în urma dermatoscopieiFoto: Oana Neacșu
Dr. Dorina Giurcăneanu îi explică Letiției ce a constatat în urma dermatoscopieiFoto: Oana Neacșu

Cancerul de piele face ravagii în întreaga lume. În România, aproape o treime din cei diagnosticați cu melanom mor anual. O simplă analiză medicală, complet nedureroasă îți poate salva viața. E vorba de dermatoscopie, o metodă de depistare a cancerului de piele prin care imaginea alunițelor e mărită de 140 de ori. Click! îți spune unde poți face analiza, cu trimitere de la medicul de familie.

Îngrijorare în rândul medicilor dermatologi. Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării artificiale, la solar.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an de la diagnostic. Dacă este surpins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 95%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigație non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde.

„Nu știm de ce facem cancer, însă, principalul factor de declanșare a melanomului este expunerea la soare, arsura solară. Până acum, melanomul apărea la vârste de peste 50 de ani și avea evoluție lentă. Acum, melanomul apare de la 20 de ani în sus și are evoluție rapidă. În plus, a crescut și incidența melanomului foarte mult. Săptămânal, văd câte 3-4 melanoame la cabinet. Acestea apar ca niște pete mici negre. Apoi, se măresc la suprafață”, ne-a explicat dr. Dorina Giurcăneanu, medic primar dermatologie și venerologie, la primul spital privat de dermatologie, Bioderm Hospital, inaugurat vineri pe Șoseaua Pipera-Tunari, nr. 44.

Noul spital are un număr de 7 paturi (specializarea dermatologie) și o echipă formată din 40 de medici cu experiență. Punctul central al spitalului este o unitate modernă de dermatoscopie digitală de ultimă generație Foto Finder, cu ajutorul căreia cancerul de piele poate fi depistat în faze incipiente. Unitatea de dermatoscopie digitală cu lumină polarizată, cu tehnologie Crystal View, asigură un screening de cea mai bună acuratețe pentru toate tipurile de cancer de piele, inclusiv pentru cea mai agresivă formă a acestuia – melanomul. Dermatoscopul digital este, la ora actuală cea mai avansată metodă de screening și singura metodă sigură de diagnostic precoce pentru cancerul de piele. 

Acesta are posibilitatea de a mări imaginea alunițelor/leziunilor de 140 de ori, oferind imagini de cea mai înaltă precizie, fiind, la ora actuală, singurul dermatoscop din lume care are încorporată o cameră full HD, ajutându-i astfel pe medici să facă diferența mult mai ușor între leziunile benigne și cele maligne.

 „E bine să facem o dermatoscopie o dată pe an, înainte de vară. Nu este o examinare dureroasă. Chiar deloc. În timpul acesteia, mă uit la fiecare aluniță în parte”, a completat dr. Giurcăneanu.


    Așa se efectuează dermatoscopiaFoto: Oana Neacșu
Așa se efectuează dermatoscopiaFoto: Oana Neacșu

Pacienții din toată țara au acces la aceste servicii realizate cu tehnologie de top, la standarde internaționale, spitalul aflându-se în contract cu Casa de asigurări de sănătate. Aceștia pot beneficia de servicii decontate de Casa de asigurări de sănătate, în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de la un medic specialist, aflat în contract cu Casa de asigurări, in baza cardului național de sănătate. Serviciile medicale sunt decontate în limita fondurilor disponibile, după epuizarea fondurilor, pacienții putând beneficia de servicii în regim „fee for service” sau în baza unei asigurări private de sănătate.

Trebuie spus că, în ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri. Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.940  de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.

În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom.


    Dermatoscopul mărește alunița sau leziunea de 140 de oriFoto: Oana Neacșu
Dermatoscopul mărește alunița sau leziunea de 140 de oriFoto: Oana Neacșu

Letiția Șovar, de 23 de ani, din București, are multe alunițe pe corp. La un moment dat, a observat că unele dintre acestea s-au modificat, așa că a mers la dermatolog. „Am făcut o dermatoscopie și mi s-a spus că riscul de malignizare este accentuat și că ar fi indicată o intervenție chirurgicală. Am observat modificări ale alunițelor, după ce stăteam la soare. Apoi, am observat că, de la purtarea centurii de siguranță, care freca alunițele, acestea au început parcă să se descompună”, ne-a spus tânăra, după ce a făcut dermatoscopia.

Factorii care declanșează melanomul

Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:

# Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare;

# Factori genetici: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;

# Arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;

# Obiceiul bronzării artificiale, la solar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
stat bloc romania jpg
harta glob pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net