Veste amară pentru bugetari! Taxele anulează majorarea valorii tichetelor de masă, iar veniturile vor fi mai mici

Anul 2024 aduce vești contradictorii pentru milioanele de bugetari din România, în special în ceea ce privește tichetele de masă. Deși bonurile au crescut la 40 de lei, un avans de 5 lei față de anul anterior, povara fiscală nou introdusă ar putea să șteargă orice beneficiu perceput. Cum se reflectă această schimbare în veniturile angajaților și cum impactează evoluția pieței tichetelor de masă?

Tichete de masă. Foto: arhiva.
Tichete de masă. Foto: arhiva.

Taxe care anulează majorarea

Specialiștii fiscalși atrag atenția asupra unei noi contribuții la sănătate, de 10%, aplicată acum și la valoarea tichetelor de masă. Chiar dacă valoarea maximă a unui bon a crescut la 40 de lei, contribuția la CASS (Contribuția la Asigurările de Sănătate) ar putea lăsa angajații cu mai puțini bani în buzunar. Expertul fiscal Cornel Grama subliniază impactul asupra veniturilor lunare, explicând cum această schimbare poate afecta în mod direct portofelul bugetarilor.

Schimbări în peisajul social

Pe lângă provocările create de noile taxe, schimbări majore se observă și în alte aspecte ale ajutoarelor sociale și beneficiilor. Programul de acordare a voucherelor pentru facturile la utilități este prelungit, dar fără a primi fonduri suplimentare, afectând 2 milioane de români care au primit aceste vouchere în anul precedent. În același timp, pentru românii sărmani, venitul minim de incluziune înlocuiește alte forme de sprijin financiar, aducând schimbări semnificative în sumele oferite și condițiile de eligibilitate.

Perspective asupra pieței tichetelor de masă în 2024

Analizele indică faptul că piața tichetelor de masă are potențialul de a atinge un record istoric în 2024, depășind 7 miliarde de euro. Cu toate acestea, predictibilitatea fiscală este crucială pentru a susține această creștere. Majorarea valorii tichetelor, de la 35 la 40 de lei, aduce un venit suplimentar de 880 de lei pentru cei cu normă întreagă, dar taxarea cu 10% generează incertitudine în rândul angajaților și al firmelor.

Așadar, anul 2024 aduce o schimbare semnificativă în peisajul financiar pentru bugetarii români, cu majorarea tichetelor de masă contrabalansată de noile taxe. Cum se vor adapta angajații și companiile la aceste schimbări fiscale rămâne de văzut, însă nevoia de predictibilitate fiscală este esențială pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea beneficiilor acordate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 1391089070 jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net