Veste importantă pentru românii cu rate la bancă. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

Ultima actualizare:

Românii cu rate la bancă au primit un anunț important la mijlocul săptămânii. Indicele ROBOR seaflă într-o mică scădere. Într-o perioadă în care se resimt efectele economice ale pandemiei și ale războiului, iar inflația zburdă liberă prin toată țara, orice veste bună e primită cu brațele deschise.

Veste importantă pentru românii cu rate la bancă
Veste importantă pentru românii cu rate la bancă

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Apoi a urmat o creștere galopantă. 

Vezi și: Veste bună pentru banii românilor! Băncile au crescut mult dobânzile la depozitele în lei. Cât câștigi în 12 luni

Miercuri, 5 octombrie, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,92% pe an, de la 7,93% pe an.

Conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,09% pe an, de la 8,10% pe an, anterior.

O mică scădere a înregistrat și ROBOR la 12 luni, care a ajuns la nivelul de 8,22% pe an, de la 8,23%, transmite Agepres.

Poate te interesează: Ministrul Muncii, veste bună pentru toți românii! Ce se întâmplă cu facturile la energie

ROBOR e în scădere. Ce se întâmplă cu indicele IRCC

Foarte multă lume s-a îndreptat spre indicele IRCC, în perioadă în care ROBOR a cresut foarte mult.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022. Ei bine, acesta a ajuns la 4,06% pe an, fiind în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

Citește și: Cresc iar ratele românilor? BNR a anunțat la cât va ajunge indicele IRCC

Trebuie amintit că în luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Conform Ordonanţei 19/2019, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.   

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net