Veste proastă pentru toți agricultorii! Iarna din aprilie ne lasă fără caise şi piersici

Ultima actualizare:

Vacanţa de Paşte bate la uşă, dar în loc de zile însorite, iată că a venit iarna peste noi! Frigul din aceste zile ne-a dat peste cap planurile, dar ce e mai grav a lovit puternic în agricultori. Livezile începuseră să înflorească şi cei mai vulnerabili sunt migdalii, caişii, piersicii şi nectarinii, scrie adevarul.ro.

image

Marin Lupu, din Breaza, judeţul Buzău, are o livadă superbă. I-au înflorit încă de luna trecută toţi piersicii, caişii, nectarinii şi migdalii. Acum însă, temperaturile scăzute îi dau motive serioase de îngrijorare. „Cad petalele, se înroşesc, se necrozează şi ies din vegetaţie. Ele sunt acum în vegetaţie. Dacă azi au fost afectate şi a îngheţat seva în ele, mâine ele se înroşesc şi cad. Cad petalele, cu fruct cu tot. Temperaturile scăzute opresc şi insectele. Uitaţi, a dat soarele, dar nu mişcă nici o albină, nu mişcă nici o insectă care să facă polenizarea”, spune fermierul din Breaza pentru adevarul.ro. Piersicii şi caişii sunt cei mai sensibili la ger, deoarece au deja flori pe ramuri. Sunt ameninţate însă şi alte specii, dacă vom avea nopţi foarte reci.

„Dacă avem pistilul necrozat sau absent în cadrul florii, producţia este drastic afectată”, precizează Rareş Pândaru, şef Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa.

Specialistul  ne explică efectul îngheţului asupra pomilor fructiferi, pe un corcoduş, specie de asemenea intrată în suferinţă din cauza nopţilor reci. „Ştim că floarea este compromisă atunci când, la simpla atingere, cade. Nu mai este viabilă şi nu va mai lega fruct. Dacă analizăm, din două, trei flori urmărite, două au fost compromise, asta înseamnă o daună considerabilă de 70 la sută din producţia pomului. Dintr-o ramură de genul ăsta, de 20, 30 de flori, găsim doar două, trei viabile. Automat, acolo a avut loc îngheţul”, explică Rareş Pândaru.

Există soluţii pentru protejarea livezilor împotriva îngheţului târziu, însă foarte costisitoare. Printre ele găsim utilizarea unor compuşi chimici care prin ardere generează un fum cald, protector, sau folosirea unor instalaţii de stropire. „Putem vorbi de folosirea pompelor, a aspersoarelor, care creează o peliculă de gheaţă la nivelul mugurilor, în stadiul de buton alb sau desfacere a mugurelui floral”, spune şeful Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa.

Vremea se anunţă rece şi de Florii

În următoarele zile, vremea va fi deosebit de rece si temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului. În regiunile sudice şi sud-estice va ploua, iar la munte şi în zonele mai joase de relief din nordul şi centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare şi local se va depune strat de zăpadă.

image

De Florii, temperaturiile sunt mai scăzute faţă de cele specifice pentru această perioadă, cu temperaturi minime între 0 şi 8 grade Celsius, maxime între 11-18 grade Celsius. De asemenea, sunt anunţate ploi în regiunile estice, sud-vestice, dar mai ales în cele sudice. În restul ţării se anunţă temperaturi apropiate de cele normale pentru acest interval (18 grade Celsius).

image

Şi de Paşte temperaturile vor fi scăzute. La fel ca şi de Florii, în cea mai mare parte a ţării, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net