Vești bune! Donatorii de sânge ar putea avea impozite mai mici la casă

Un nou proiect de lege, depus recent în Parlament, prevede un impozit mai mic pe proprietăți pentru o nouă categorie de români.

Donatorii de sânge ar putea avea impozite mai mici / foto: arhivă
Donatorii de sânge ar putea avea impozite mai mici / foto: arhivă

Așadar, persoanele care donează sânge de cel puţin trei ori, în cursul unui an calendaristic, ar putea beneficia de o reducere a impozitului pe clădiri şi teren, prevede o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, depusă la Parlament.

Singura condiție este ca donarea să fiefăcută într-un spaţiu şi loc adecvat şi autorizat pentru această activitate.

Astfel, „donarea de sânge se realizează atât în cadrul centrelor de transfuzie sanguină judeţene şi al municipiului Bucureşti, cât şi în cadrul unităţilor mobile aparţinând centrelor de recoltare de sânge, dotate corespunzător, care se deplasează în vederea recoltării de sânge de la potenţialii donatori”.

Acest proiect de lege permite, practic, ca autoritatea deliberativă locală să fie liberă de a decide acordarea acestei reduceri pentru promovarea donării de sânge.

De asemenea, reducerea se poate cumula cu bonificaţia de 10% stabilită prin hotărârea consiliului local, acordată pentru plata cu anticipaţie a impozitului pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, şi este distinctă de aceasta.

Reducerea se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat, subliniază iniţiatorii. Proiectul a fost depus la Senat, ca primă Cameră sesizată.

Scutirile sau reducerile de la plata impozitului taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024

Scutirile sau reducerile de la plata impozitului taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative, mai prevede proiectul.

Procentul reducerii, precum şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge se stipulează în cuprinsul hotărârii de consiliu local care instituie reducerea impozitului acordată în baza prezentei legi.

Iniţiatorii arată, în expunerea de motive că, potrivit datelor colectate de reţeaua naţională de transfuzie sanguină şi centralizate de Ministerul Sănătăţii, în anul 2022 a fost înregistrat un număr de 319.926 de donatori de sânge şi componente sanguine umane, reprezentând 1,8 % din totalul populaţiei României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
itp 1024x681 jpg
Peste alb jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net