Noi taxe și impozite pentru vânzarea unei locuințe. Ce trebuie să plătească proprietarii

Potrivit draftului modificărilor ce ar urma să fie aduse Codului Fiscal, românii care vând o clădire, inclusiv cu destinație de locuință, vor urma să plătească atât impozit, cât și o taxă pe valoare adăugată. TVA-ul ar ajunge chiar la 9%, conform modificărilor!

Proprietarii vor plăti noi taxe și impozite la vânzarea unei locuințe
Proprietarii vor plăti noi taxe și impozite la vânzarea unei locuințe

Conform acestui draft, românii care urmează să vândă o locuință, ori o clădire, în general, urmează să plătească un impozit diferențiat, ce va depinde de perioada de timp în care proprietarul a deținut imobilul, înainte să îl vândă. Iar, pe lângă aceast impozit, se va adăuga și taxa pe valoare adăugată!

Dacă vă întrebați cum, mai precis, va fi calculat acest impozit diferențiat, ei bine, potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, calculul ar fi unul simplu. În cazurile în care construcția, cât și terenul aferent, au fost deținute pentru o perioadă mai mică de 3 ani, or 3 ani inclusiv, acest impozit va fi de 5%. Însă, dacă această perioadă este mai mare decât cea menționată, de 3 ani, impozitul va fi ceva mai scăzut, coborând la 3%.

Cotă de impozitare și TVA de 9%

La prima vânzare, va fi aplicat un impozit pe tranzacție de 5% asupra prețului de vânzare, din care se va scădea valoarea de 600.000 de lei, conform sursei citate. Iar în situațiile în care prețul de vânzare este mai mic decât cel stabilit de către studiul de piață, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite de către acest studiu, din care se vor scădea cei 600.000 de lei.

Iar pe lângă aceste impozite din ce în ce mai mari și încurcate, se va aplica și cotă de TVA de 9%. Aceasta se aplică pentru livrarea unei clădiri, cât și a terenului aferent, destinate pentru a fi utilizată drept cămin de bătrâni și pensionari, casă de copii, sau centru de recuperare.

Așa că, dacă vindeți o locuință în această perioadă, fiți atenți la mulțimea de taxe și impozite pe care trebuie să le plătiți statului!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net