Vești extraordinare pentru pensionari. 900 de lei la pensie pentru peste 1,2 milioane de români, anunțul Gabrielei Firea

Începând cu anul viitor, peste 1,2 milioane de pensionari români vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiei, conform anunțului făcut de Gabriela Firea. Creșterea va fi de aproximativ 900 de lei lunar, în special pentru acei români cu pensii mici, care primesc în prezent indemnizația minimă socială.

Gabriela Firea. / Foto: Inquam.
Gabriela Firea. / Foto: Inquam.

Conform detaliilor oferite de Gabriela Firea, această creștere înseamnă că, în cazul în care acești pensionari îndeplinesc stagiul complet de cotizare de 35 de ani, vor primi 1.960 de lei lunar, față de cei 1.125 de lei pe care îi primesc în prezent.

Măsuri de justiție socială și reducere a inechităților

Gabriela Firea a subliniat că această majorare a pensiilor este parte a unor măsuri ample de justiție socială. Prin noua lege, se urmărește eliminarea inechităților dintre persoanele care au muncit și au contribuit la fel, dar primesc pensii diferite.

Un aspect notabil al acestei inițiative este reducerea vârstei de pensionare pentru mamele cu mulți copii. Astfel, fiecare copil născut va aduce o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni. Gabriela Firea a evidențiat importanța acordării de recunoaștere și beneficii speciale pentru acele femei care au contribuit la creșterea populației și au avut multiple responsabilități în cadrul familiei.

Dublă majorare a pensiilor în 2024

Anunțul Gabriela Firea a subliniat colaborarea constructivă dintre Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Deși discuțiile nu au fost întotdeauna ușoare, proiectul a fost adoptat în plenul Senatului. Aceasta reprezintă o măsură importantă care vine să confirme angajamentul de a îmbunătăți nivelul de trai al pensionarilor.

Gabriela Firea a evidențiat că, pentru prima dată, Guvernul reușește să realizeze atât indexarea, cât și recalcularea pensiilor în același an. În 2024, pensiile vor beneficia de o dublă majorare: la 1 ianuarie, cu rata inflației, adică 13,8%, iar la 1 septembrie, în urma procesului de recalculare conform noii legi.

Această abordare are ca scop repararea unor nedreptăți suferite de pensionarii care au ieșit deja la pensie. Prin dubla majorare, Guvernul urmărește să asigure o creștere echitabilă și sustenabilă a pensiilor.

Impactul legii pensiilor în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență 

Gabriela Firea a subliniat că noua Lege a Pensiilor a fost elaborată în colaborare cu experții Comisiei Europene și Băncii Mondiale, reprezentând un element cheie din cadrul PNRR. Această inițiativă răspunde nu doar nevoilor sociale, ci și cerințelor de încurajare a muncii, oferind puncte suplimentare pentru cei care au muncit consecvent pe parcursul a peste 25 de ani.

Adoptarea acestei legi oferă Guvernului posibilitatea de a negocia PNRR pentru eliminarea pragului de 9,4% din PIB alocat pensiilor. Aceasta este o măsură importantă pentru consolidarea sistemului de pensii și asigurarea unei distribuții corecte a fondurilor în cadrul planului de redresare economică al țării.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net