Vești proaste pentru o parte dintre românii. Cine sunt pensionarii care vor avea pensia tăiată cu 50% după recalculare

Ultima actualizare:

Există o categorie de români care vor resimți o reducere semnificativă a pensiilor, chiar și cu 50% în cazul recalculării. Însă, aceasta nu este singura problemă ce trebuie abordată în cadrul acestei legi complexe a pensiilor.

O categorie de români vor resimți o reducere semnificativă a pensiilor
O categorie de români vor resimți o reducere semnificativă a pensiilor

Observații critice din Partea Consiliului Economic și Social (CES)

Guvernul a obținut avizul Consiliului Economic și Social pentru Legea Pensiilor, dar acesta vine cu observații esențiale. Un punct deosebit de important se referă la persoanele ce beneficiază de pensii de handicap, unde se propune o tăiere drastică a acestora la jumătate.

CES atrage atenția asupra necesității menținerii formulei de calcul a pensiei pentru persoanele cu dizabilități conform Legii nr. 263/2010. O formulă bazată exclusiv pe contributivitate ar genera inechități sociale majore, afectând negativ persoanele cu dizabilități ce se vor pensiona în viitor.

Speranța de viață și lipsa de claritate

Un alt aspect critic evidențiat de CES se referă la necalculearea speranței de viață în România, care este una scăzută comparativ cu alte țări europene. Consiliul solicită clarificări referitoare la implicațiile scăderii speranței de viață asupra stagiilor de cotizare și vârstei standard de pensionare.

Legea Pensiilor conține ambiguități, conform CES, precum creșterea stagiului minim de cotizare, dar fără precizarea certă a perioadei de creștere (maxim 3 ani). De asemenea, există deficiențe în alcătuirea tabelelor cu vârstele standard de pensionare, generând incertitudine pentru beneficiarii legii.

Recalcularea pensiilor și formula de calcul

Guvernul a adoptat Legea Pensiilor cu o formulă de calcul complexă, care se bazează pe valoarea punctului de referință (VPR) și numărul total de puncte. Cu toate acestea, noile modificări vor aduce schimbări semnificative în calculul pensiilor.

Legea Pensiilor aduce schimbări substanțiale, dar și provocări semnificative pentru anumite categorii de pensionari, în special cei cu dizabilități. Observațiile critice ale Consiliului Economic și Social indică necesitatea unei revizii atente a legii pentru a evita inechitățile și pentru a asigura o aplicare echitabilă și corectă a noilor prevederi.

Este esențial ca guvernul să abordeze aceste probleme înainte de implementarea integrală a noilor reglementări pentru a asigura o protecție adecvată pentru pensionarii români.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net