Vești proaste: „Nu scăpăm de valul 3!”
Autoritățile se așteaptă la un număr mare de îmbolnăviri în perioada următoare, din cauza tulpinii britanice care circulă în toată țara.
La capitolul vaccinare, România stă foarte bine, fiind fruntașă în Europa. Asta ne aduce speranțe, dar, cu toate acestea, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Pericolul nu a trecut, dimpotrivă, suntem amenințați de un val 3 de îmbolnăviri. Asta din cauza noii tulpini britanice, mult mai contagioase, care circulă în aproape toată țara.
În aprilie va fi mai grav decât în noiembrie 2020
„Vreau să ne fie clar un lucru: nu putem evita, prin vaccinare, un val 3. Putem eventual evita un val de decese similar celui din valul 2 și asta ar fi extraordinar de bine”, a scris pe pagina sa de Facebook medicul și cercetătorul Octavian Jurma. Acesta preconizează ca debutul valului de îmbolnăviri să se vadă încă din această săptămână. De altfel, putem observa că numărul cazurilor este în creștere de la o zi la alta. „În luna martie vom reveni pe panta rapid ascendentă (dublări la două săptămâni sau mai repede). În luna aprilie, poate chiar mai devreme, vom avea vârful valului 3, la un nivel peste cel din noiembrie (în funcție și de numărul de teste). Este posibil, dar extrem de puțin probabil să ne ocolească valul 3”, mai spune Octavian Jurma. „Mulți cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenția tuturor că situația nu s-a terminat. Poate să se înrăutățească din nou și din cauza asta trebuie să respectăm în continuare regulile până avem un număr suficient de oameni vaccinați”, a atras atenția și Raed Arafat, la Antena 3.
Situație îngrijorătoare în toată Europa
Situația este îngrijorătoare în toată Europa. Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că toate statele europene se pregătesc de al treilea val al pandemiei. „Cred că nici noi nu o să scăpăm de acest val, dar depinde de noi cum îl trecem. Rămân aceleaşi restricţii, aceleaşi precauţii”, a spus Nelu Tătaru miercuri seara, la B1 TV.
Alții acționează pe trei planuri, noi doar pe unul
Dacă toate țările sunt în aceeași oală, haideți să ne uităm cum se pregătesc alții din jur! Marea Britanie, de pildă, adoptă o strategie „3D”, cu 3 măsuri combinate: carantină dură, testare și vaccinare accelerată. La fel procedează și Israelul. „Strategia noastră, în România, este 1D, respectiv vaccinare accelerată, unde suntem, din fericire, fruntași. La testare și izolare suntem, însă, în coada Europei”, a mai spus cercetătorul Octavian Jurma.
164 de cazuri cu noua tulpină
Până marți, 23 februarie, în România erau confirmate 164 de cazuri de infectare cu noua tulpină britanică de SARS-CoV-2, a anunțat Ministerul Sănătății. Cele mai multe sunt în București (92 de cazuri), urmat de județele Timiș (11 cazuri), Cluj (9), Covasna (9), Suceava (8), Ilfov (6). În total, sunt 21 de județe în care a ajuns această tulpină de COVID. De ce este ea periculoasă? Nu pentru că ar da simptome mai grave, ci pentru că e cu 70% mai contagioasă.