Vești proaste pentru unii dintre vârstnici. Cine sunt pensionarii care vor pierde bani la recalculare
Conform noilor prevederi ale legii pensiilor, un anumit grup de pensionari va suferi o scădere a veniturilor deoarece nu li se iau în considerare toți anii lucrați în procesul de recalculare.
Recalcularea nu include orele suplimentare sau sporurile care nu au fost înregistrate de Casa de Pensii.
Pensionarii trebuie să dovedească că au făcut ore suplimentare
Una dintre cele mai semnificative provocări în cadrul legii pensiilor este necesitatea ca pensionarii să demonstreze că au lucrat în ore suplimentare, în weekenduri, în timpul nopții sau peste program. În absența acestor dovezi, acele perioade de muncă nu vor fi luate în considerare în calculul pensiei recalculate.
De asemenea, este necesar ca ei să furnizeze dovada că au primit sporuri sau al 13-lea salariu, altfel acestea nu vor fi luate în considerare în evaluarea contribuției lor la sistemul de pensii (vezi formula de mai jos).
Prin urmare, acești pensionari riscă să piardă sume semnificative din pensie deoarece nu pot dovedi că au lucrat în acele perioade sau au beneficiat de al 13-lea salariu, sporuri etc. Mai mult, Casa de Pensii și Inspectoratul Teritorial de Muncă nu le oferă asistență în acest sens.
Pentru a obține aceste dovezi cu privire la orele lucrate suplimentar sau la sporuri, pensionarii trebuie să se adreseze fie Arhivelor Statului, fie primăriilor unde își avea sediul firma la care au lucrat.
În unele cazuri, poate exista norocul ca firma respectivă să mai fie activă și să-și păstreze evidențele, însă chiar și în acest caz nu este garantat că aceste documente vor fi disponibile pentru perioada când pensionarul a lucrat acolo, de exemplu în anii '80.
Pensionarii au la dispoziție 6 luni de la intrarea în vigoare a legii pensiilor (1 septembrie - 1 martie) pentru a aduna aceste dovezi și a le depune la Casa de Pensii. Ulterior, dosarul lor de pensie va fi reevaluat, iar pe baza noilor documente ar putea primi o majorare suplimentară a pensiei până la data de 1 martie 2025.
În absența acestor documente, pensionarul respectiv nu va primi fonduri pentru orele suplimentare lucrate, prime sau al 13-lea salariu. Cu alte cuvinte, perioadele extinse de muncă nu vor fi luate în considerare în calculul final al pensiei.
Opinia lui Marius Budăi despre această problemă
Fostul ministru Marius Budăi a subliniat această situație într-o apariție la un post de televiziune.
„Acolo unde angajatorii nu mai există și nici arhiva sau lichidatorul care să fi gestionat și să fi furnizat aceste adeverințe, noi nu putem ști. Angajații Casei de Pensii, și mă exprim în cunoștință de cauză, calculează drepturile pe baza documentelor disponibile", a explicat Budăi.
Fostul ministru a fost critic la adresa pensionarilor, afirmând că aceștia ar fi trebuit să-și păstreze documentele pentru a fi luate în considerare la momentul pensionării. Această afirmație este incorectă.
„Angajații nu sunt calificați să elibereze aceste documente. Trebuie să acordăm o atenție deosebită pentru a evita punerea oamenilor în situații dificile și să abordăm fiecare caz în mod individual. Am încredere că se va găsi o soluție.
Chiar dacă este o situație dificilă, responsabilitatea pentru păstrarea documentelor este a fiecăruia în parte de-a lungul vieții. Știu din experiența mea că adesea oamenii au furnizat aceste documente, fie pentru a obține venituri, fie pentru a le folosi în instanță”, a adăugat Budăi.