Categoria de români ce va putea ieși la pensie la 60 de ani:„Este o noutate în lege”

Există români care vor avea oportunitatea de a se pensiona anticipat, fără penalizări, la vârsta de 60 de ani, conform noii legi a pensiilor. Despre această situație a vorbit pe larg ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii a vorbit despre această categorie de români
Ministrul Muncii a vorbit despre această categorie de români

Începând cu toamna acestui an, pe 1 septembrie 2024, urmează să intre în vigoare și noua lege a pensiilor. Iar printre numeroasele prevederi și modificări pe care aceasta le va aduce, în lege se menționează și posibilitatea ca unele categorii de angajați să se poată pensiona anticipat, fără penalizări, la 60 de ani.

Potrivit informațiilor de la Antena 3 CNN, este vorba despre românii care au lucrat în condiții deosebite, ori speciale, de muncă. Aceștia se vor putea pensiona anticipat, fără a suferi penalizări. Mai precis, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă 4 luni la stagiul de cotizare. Iar la fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă, urmează să se adauge 6 luni la stagiul de cotizare.

Românii care se pot pensiona anticipat

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit pe larg despre această situație. De asemenea, ea a menționat că toate pensiile vor fi recalculate, indiferent de legea sub care au ieșit.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat, conform sursei citate, Simona Bucura-Oprescu.

De altfel, bărbații care au deja un stagiu de cotizare de 40 de ani pot ieși la pensie mai devreme, la 60 de ani, fără a fi penalizați.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net