Victimele exploziei de la Brașov, transferate în străinătate
Doi dintre cei cinci muncitori răniţi în explozia de la fabrica de pâine Vel Pitar din Braşov vor fi transferați în străinătate pentru tratament relatează corespondentul Mediafax.Victimele sunt în continuare în stare gravă, intubaţi şi ventilaţi mecanic, dar stabilizaţi, reprezentanți unității medicale luând deja legătura cu Ministerul Sănătăţii în cazul unui posibil transfer la clinici din străinătate
Managerul Spitalului Judeţean, dr. Daniela Neculoiu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că starea celor cinci pacienţi răniţi în explozie, cu vârste între 40 şi 55 de ani, este staţionară, însă evoluţia lor poate fi imprevizibilă.
"Cei doi pacienţi internaţi la ATI sunt stabilizaţi, dar în continuare în stare gravă, sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Vom vedea, pentru că evoluţia este imprevizibilă. Ceilalţi trei au fost în sala de operaţie, le-au fost îngrijite leziunile şi nu sunt mari probleme. Sunt spre bine, dar au nevoie în continuare de tratament, de autogrefare, când apar muguri de ţesut viu. Ei sunt internaţi la Chirurgie Plastică, au trecut deja 72 de ore şi nu au apărut complicaţii serioase, au trecut de perioada critică", a spus dr. Neculoiu.
De asemenea, managerul Spitalului Judeţean a precizat că a discutat cu Ministerul Sănătăţii şi cu aparţinătorii celor doi pacienţiaflaţi în stare gravă, o femeie de 51 de ani şi un bărbat de 46 de ani, pentru un eventual transfer la clinici din străinătate.
"Am avut o discuţie cu aparţinătorii care au cerut să fie transferaţi în străinătate, dar le-am explicat care sunt riscurile şi deocamdată nu avem niciun răspuns clar de la ei. În primul rând, trebuie să existe o cerere scrisă din partea aparţinătorilor, apoi să vedem dacă pacientul este transportabil, apoi trebuie completate formalităţile şi găsită o clinică din străinătate care să-i poată primi. Am luat legătura şi cu Ministerul Sănătăţii pentru a ne asigura spijin“, a mai spus managerul de la Spitalul Judeţean.
În urma exploziei de la Vel Pitar, şase persoane au fost rănite şi transportate la spital, dintre care una, un bărbat de 31 de ani, a murit pe masa de operaţie la Spitalul Judeţean Braşov. Bărbatul era cel care a rămas prins sub dărâmături şi care a suferit traumatisme craniene foarte grave.
De asemenea, la secţia ATI sunt internate în stare gravă două persoane, un bărbat de 46 de ani şi o femeie de 51 de ani.
Explozia, urmată de un incendiu, s-a produs, joi seară, la fabrica de pâine Vel Pitar, situată în apropierea Stadionului Tineretului din Braşov, cu câteva minute înainte de finalul meciului FC Braşov - CSM Râmnicu Vâlcea din Liga a II-a de fotbal. Flăcările uriaşe au fost surprinse în direct de camerele video de la Stadionul Tineretului din Braşov.
Stelian Rechiţean, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, declara că în momentul producerii exploziei de la fabrica de pâine Vel Pitar în clădire se aflau în total 11 persoane, una dintre acestea nefiind angajată a unităţii de panificaţie, ci fiind venită din exterior cu treabă, cel mai probabil pentru a lua făină.
Angajaţii fabricii de pâine erau în schimbul al doilea.
Potrivit sursei citate, dintre cei 11 oameni aflaţi în clădire, cinci au fost răniţi, fiind preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Spitalul Judeţean Braşov, cinci au scăpat nevătămaţi, iar unul a căzut într-un buncăr de făină adânc de 15 metri, fiind scos de către echipele de intervenţie cu arsuri şi politraumatisme.
Ulterior, bărbatul care a fost scos de sub dărâmături a murit la spital.
Potrivit sursei citate, la locul exploziei s-a intervenit cu 12 autospeciale cu apă şi spumă şi cu 12 ambulanţe şi SMURD, pe plan local. El a mai spus că a fost instituit planul roşu în condiţiile în care erau mai mult de zece persoane implicate în acest caz.
Primarul Braşovului, George Scripcaru, spunea că explozia s-ar fi produs din cauza nerespectării concentraţiei pulberilor de făină emanate în spaţiu închis, potrivit primelor cercetări la faţa locului.
O echipă de specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroşani investighează cauzele exploziei.
Clădirea unde a avut loc explozia are cinci etaje şi a fost afectată parţial de explozie, în urma căreia foarte multe cioburi s-au împrăştiat în curţile locuinţelor aflate în apropiere.
Fabrica de pâine Vel Pitar din Braşov era asigurată la compania Omniasig VIG, poliţa acoperind riscurile de explozie şi incendiu pentru clădire, conţinutul şi utilajele din interior, a anunţat, vineri, asigurătorul. Compania de asigurări a transmis, într-un comunicat, că o echipă a acesteia s-a deplasat la Braşov imediat după producerea exploziei, iar mai multe detalii vor fi anunţate pe măsură ce investigaţiile oficiale aflate în desfăşurare vor permite acest lucru.
Poliţiştii braşoveni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, au deschis un dosar in rem în acest caz, fiind cercetate cinci infracţiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către angajator şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către angajaţi, dar pe parcursul anchetei este posibil să mai apară şi alte aspecte