VIDEO Bustul Reginei Maria, expus publicului, după 80 de ani în subsolul Muzeului de Artă din Constanţa

Ultima actualizare:

    Foto: Facebook
Foto: Facebook

Bustul Reginei Maria a fost amplasat în faţa Muzeului de Artă din Constanţa, după ce timp de 80 de ani a stat în subsolurile instituţiei. Sculptura a fost adusă de la Balcic în 1940.

Bustul Reginei Maria este o operă din 1932, aparținând sculptorului Oscar Han și a fost adus în ţară de la Balcic în 1940. Din 1940, sculptura a fost depozitată mai întâi în subsolurile Muzeului „Ion Jalea”, apoi în clădirea Muzeului de Artă.

În 2018, directorul Muzeului de Artă din Constanţa promitea instalarea bustului de bronz în spaţiul public al oraşului, cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Iniţial, opera de artă a fost expusă în piaţeta din piatră de calcar din oraşul Balcic, situată pe actuala stradă Cerno More, care coboară spre portul vechi.

Bustul reginei Maria a fost comandat de ultimul primar român al Balcicului, Octavian Moşescu, cel care a fost edil în 1931-1932 şi 1938-1940. După semnarea Tratatului de la Craiova, din 7 septembrie 1940, cele două judeţe din Dobrogea de Sud – Caliacra şi Durostor – au revenit Bulgariei, iar o parte din patrimoniul instituţiilor româneşti a fost repatriat, iar între ele, şi bustul din bronz al reginei Maria, informează info-sud-est.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicoleta Gherasimoae romanca Germania FOTO captura video Tik Tok webp
image
image
image
image
image
image
cel mai scurt zbor din lume jpg
carte pexels jpg
cumparaturi carucior plin mancare alimente jpg
piersici piersica adobestock jpg
crima botosani 2 jpg
miere jpg
apa vie izvor munte png
Avion Tarom Dakar Twitter RFIAfrique jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net